Studentske djelatnosti

LJETNA ŠKOLA U TÜRKİSTANU 2023.

18. srpnja 2023. – 1. kolovoza 2023.

U periodu od 18. srpnja do 1. kolovoza studenti turkologije sudjelovali su na ljetnoj školi turkologije u Kazahstanu u organizaciji tursko-kazaškog sveučilišta Ahmet Yesevi Üniversitesi u gradu Turkistanu. U sklopu ove ljetne škole naši studenti imali su priliku posjetiti neka od najznačajnijih mjesta i znamenitosti turske povijesti te se pobliže upoznati sa kazaškom kulturom i tradicijama. Kroz razna predavanja, radionice i izlete vidjeli su sličnosti između kazaške i turske kulture i razne načine na koje su te dvije kulture utjecale jedna na drugu.

 

Naši studenti bili su smješteni u hotelu koji se nalazi odmah pored Mauzoleja Hodže Ahmeda Jesevija, tako da su gotovo svaki dan prolazili pored ove veličanstvene građevine. U mauzoleju je pokopan Ahmed Jesevi, mistički pjesnik zaslužan za islamizaciju turskih plemena Srednje Azije, a dao ga je izgraditi veliki osvajač Timur. Godine 2002. mauzolej je upisan u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji.

 

Drugo mjesto važno za tursku kulturu koje su naši studenti posjetili je rijeka Sir Darja, u koritu koje su se u X. i XI. st. smjestila turska oguska plemena, preci današnjih Turaka. Ovdje su studenti odslušali kratko predavanje o povijesti te regije i raznih civilizacija koje su obitavale u njoj te o strateškoj važnosti rijeke Sir Darje kako u prošlosti, tako i danas.

Nakon nekoliko dana obilaženja kulturnih znamenitosti, došlo je vrijeme za školski dio ljetne škole. U predavaonicama sveučilišta studenti su slušali predavanja o povijesti turkijskih plemena, povijesti Kazahstana, obiteljskoj i društvenoj strukturi Kazahstana, kazaškim običajima i tradicijama i brojnim drugim zanimljivostima. To je upoznavanje s kazaškom kulturom zaokruženo turnirom u tradicionalnoj kazaškoj igri Toguz Kumalak.

 

Kako kazaška avantura ne bi ostala samo na teoretskoj razini, naši su se studenti priključili nekim praktičnim radionicama vezanim za kazašku kulturu. Tako su imali priliku jahati konje i deve na kampusu Sveučilišta i naučiti o važnosti ovih životinja, a osobito konja, u kazaškoj kulturi. Također su u Glazbenoj školi imali priliku slušati (i po želji zasvirati) neke od najvažnijih kazaških instrumenata kao što su dombra, kopuz, jetigen, itd.

 

Na kraju su se studenti pozdravili sa svojim domaćinima i sudionicima iz drugih zemalja na gala večeri organiziranoj u hotelu Ahmet Yesevi. Tom prilikom uručene su im priznanice za sudjelovanje na ljetnoj školi, a studenti su domaćinima predali pisma zahvale i pohvale. Tako su se puni lijepih uspomena, iskustava i novih poznanstava zaputili prema Ankari.

LJETNA ŠKOLA U ISTANBULU 2022.

17. kolovoza 2022. – 31. kolovoza 2022.

     U organizaciji Sveučilišta Fatih Sultan Mehmet (Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, FSMVÜ) i Instituta Yunus Emre  studenti Turkologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pohađali su ljetnu školu u jednom od najposjećenijih gradova svijeta i najmnogoljudnijem turskom gradu Istanbulu. Na ljetnu školu išli su studenti Turkologije od 1. do 5. godine studija u pratnji izv. prof. dr. sc.  Marte Andrić. Ljetna škola, koja je uključivala i edukativne i rekreativne aktivnosti, održala se od 17. do 31. kolovoza 2022. godine.

 

Na kampusu Haliç sveučilišta FSMVÜ bili smo dio TÜMER-a, odnosno Centra za istraživanje i primjenu turskog i stranih jezika. U okviru tečaja imali smo priliku primijeniti naše znanje turskog jezika s profesorima TÜMER-a i mladim ljudima iz raznih zemalja koji pohađaju TÜMER. Program su pratile različite igre, animirani filmovi i prezentacije koje su za nas pripremili profesori i polaznici tečaja.

 

Na sveučilišnom kampusu Atik Valide posjetili smo atelje tradicionalnih turskih umjetnosti te imali priliku gledati izradu minijature poznatog turskog minijaturista i tako iz prve ruke učiti o umjetnostima knjige koje su važan dio islamske kulture.

 

Ondje smo prisustvovali i radionici keramike i  sudjelovali u izradi glinenih posuda.

Na kampusu nam se pridružio prof. dr. sc. Musa Duman sa sveučilišta FSMVÜ te pomoćnik predsjednika Instituta Yunus Emre, doc. dr. sc. Ahmet Naim Çiçekler, s kojima smo popili čaj i razgovarali.


Zahvaljujući veslačkom klubu Haliç, omogućena nam je jedinstvena prilika veslati na zaljevu Haliç odnosno na Zlatnom rogu.

 


Za Turke je posebno bitan sport kroz povijest i danas streličarstvo. Posjetili smo Zakladu streličara koja je ujedno muzej i streličarski klub. Zaklada se nalazi na mjestu koje je u osvajanju Istanbula bilo jedan od logora sultana Mehmeta Osvajača.

 

Uz pomoć mladih streličara dobili smo priliku i sami koristiti luk i strijelu, i to odjeveni u tradicionalne turske vojne odore. Kao i sve druge aktivnosti, i ovo je iskustvo bilo pun pogodak!

 Naša grupa uživala je u vožnji Bosporom, morskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju. Tijekom vožnje iskusili smo ljepote Istanbula iz malo drugačije perspektive i uživali u pogledu na razne palače i tvrđave koje krase Istanbul.

Naravno, posjetili smo i dobro poznatu Ayasofyu, sultanske palače Topkapı i Dolmabahçe, Muzej Koç i muzej klasičnih automobila Ural Ataman te džamije Süleymaniye, Eyüp, Ortaköy i Çamlıca.

Uživali smo i u gostoprimstvu Sveučilišta Istanbul iz kojega je svaki student otišao s barem jednim važnim djelom turske književnosti u ruci, popeli smo se na kulu Beyazıt i na vidikovac Pierre Loti, uživali u prirodnim ljepotama Istanbula u arboretumu Atatürk i vidjeli mnoge druge znamenitosti Istanbula, grada koji je stoljećima bio prijestolnica carstvima i sjecište kultura, naroda i civilizacija. Osim toga, imali smo priliku biti u Istanbulu 30. kolovoza kada Republika Turska obilježava Dan pobjede i vidjeti kako Turci slave bitan dan za svoju povijest.

 

Tijekom cijelog programa koji je za nas organiziralo sveučilište FSMVÜ pratili su nas profesori Zafer Şahinoğlu, Görkem Güde i Gamze Beşenk te kolege studenti Merve Ayar, Şüheda Tanış i Nektel Demir. Oni su nam omogućili da se u Istanbulu osjećamo kao kod kuće.

 

KONFERENCIJA ‘MLADI TURKOLOZI’

20. svibnja 2021. – 22. svibnja 2021.

     U organizaciji Kluba studenata turkologije pod vodstvom predsjednika Marka Šapine održana je prva regionalna konferencija posvećena radovima iz područja turskog jezika, književnosti, povijesti, kulture i drugih srodnih područja. Na konferenciji su sudjelovali mladi turkolozi iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, kao i brojni profesori, istraživači i znanstvenici koji se bave turkološkim istraživanjima. Uz Institut Yunus Emre koji je bio i glavni sponzor konferencije, domaćin ovoga događaja bio je i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Izlagači, od kojih je mnogima ovo bilo prvo iskustvo sudjelovanja na znanstvenoj konferenciji, na Filozofskom su fakultetu pred akademskom zajednicom izložili rezultate svojih istraživanja.

Osim studenata turkologije i njihovih profesora, konferenciji su se pridružili i predsjednik Turskoga jezikoslovnog društva (TDK), prof. dr. sc. Gürer Gülsevin te ravnatelj Sektora za turkologiju iz turskog kulturnog Instituta Yunus Emre, prof. dr. sc. Yavuz Kartallıoğlu. Nakon same konferencije tiskan je i Zbornik radova s I. regionalne studentske konferencije Mladi turkolozi u kojemu se nalaze istraživanja koja su studenti i znanstvenici proveli te predstavili na konferenciji.


STUDIJSKO PUTOVANJE U ISTANBUL

20. rujna 2019. – 29. rujna 2019.

 

     Klub studenata turkologije organizirao je, pod vodstvom predsjednika Marka Šapine te pokroviteljskom Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TİKA) i Veleposlanstva Republike Turske desetodnevnu terensku nastavu u najmnogoljudnijem i najpoznatijem gradu Turske, Istanbulu, uz kratke posjete Beogradu, Sofiji, Edirneu i Plovdivu. Na terenskoj nastavi sudjelovala su četrdeset i dva člana Kluba u pratnji lektorice dr. sc. Demet Kardaş koja je uvelike doprinijela organiziranju i ostvarenju ovoga događaja.

Prvi dan prošao je u entuzijastičnom iščekivanju dolaska u Sofiju, gdje su studenti prenoćili prije nastavka puta za Istanbul, uz pauzu za ručak u Beogradu koju su iskoristili za brzo razgledavanje grada. Iako su cijeli dan putovali, umor se nije osjećao u autobusu u kojem je vladala odlična atmosfera; studenti koji su nekoć bili samo kolege u prolazu, tad su počeli stvarati prijateljstva i postali prava mala turkološka zajednica.

Članovi Kluba imali su priliku doživjeti sve čari Istanbula kroz brojne aktivnosti u kojima su sudjelovali kao što su posjeti palačama Topkapı Sarayı i Dolmabahçe Sarayı, džamijama Sultanahmet, Aya Sofya, Süleymaniye, Arheološkom muzeju, Muzeju islamske povijesti, znanosti i tehnologije te Muzeju nevinosti, programu Beyaz Masa u organizaciji Velegradske općine Istanbul te recepciji kod generalne konzulice Republike Hrvatske u Istanbulu dr. sc. Ivane Zerec.

     TERENSKA NASTAVA U MAĐARSKOJ

(Siget – Pečuh – Šikloš)

Povodom 450. obljetnice Sigetske bitke Katedra za hungarologiju te Katedra za turkologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirale su terensku nastavu u Mađarskoj za studente hungarologije i turkologije.

Prva postaja našeg putovanja bio je Siget (mađ. Szigetvár), grad poznat kao mjesto Sigetske bitke. Opsada Sigeta započela je 5. kolovoza 1566. godine. Osmanske vojne trupe predvodio je sultan Sulejman I. Veličanstveni dok mu se s druge strane suprotstavio Nikola Šubić Zrinski. Nakon mjesec dana opsade Nikola Zrinski pogiba sa svojim vojnicima u boju, a tijekom opsade prirodnom smrću umire i sultan Sulejman I.

02. Utvrda Siget

Sigetska utvrda

Sljedeća postaja bilo je naselje Turbék. Ondje se vrše arheološka istraživanja koja nastoje doznati jesu li posmrtni ostaci Sulejmana I. zakopani u Sigetu. Godine 2012. Turci su počeli financirati istraživanja, a od 2014. mađarska vlada sufinancira iskapanja. Iste je godine otkriveno da se pod zemljom nalaze građevine koje su se poklapale sa znakovljem na srednjovjekovnim kartama, a bile su okrenute prema Meki. Iskopine su pokazale tragove derviške tekije, džamije, kovanica, ostataka odjeće, stakla i metala. Pokazale su i ostatke grobnice s nekoliko prostorija.

11. Naselja Turbék 12. Naselja Turbék

Posljednja postaja prvoga dana našeg putovanja bio je park mađarsko-turskog prijateljstva otvoren 1994. godine  povodom 500. godišnjice rođenja sultana Sulejmana I.

16. Park mađarsko turskog prijateljstva

Biste Nikole Šubića Zrinskog (lijevo) i Sulejmana I. Veličanstvenog (desno)

Druga postaja na našem putovanju bio je Pečuh, upravno središte pokrajine Baranje. Naša prva postaja bio je Filozofski fakultet Sveučilišta u Pečuhu, gdje smo se susreli s prodekanom Lászlom Jankovitsem te predstavnicima Katedre za hungarologiju.

Na središnjem gradskom trgu Istvána Széchenyija posjetili smo Džamiju Gazi Kasim Paše koje je još u 17. stoljeću pretvorena u crkvu.

20. Džamija Gazi Kasim Paše

Eksterijer Džamije Gazi Kasim Paše sa simbolima islama – polumjesec i zvijezda

22. Džamija Gazi Kasim Paše

Interijer Džamije Gazi Kasim Paše preuređen kao crkva

Posljednja postaje na našem putovanju bio je grad Šikloš (mađ. Siklós). Tamo smo prvo posjetili Malkoč-begovu džamiju sagrađenu u 16. stoljeću.

40. Malkoč begova džamija

Malkoč-begova džamija koja služi i kao muzej u kojemu su izloženi razni predmeti iz Osmanskoga Carstva

Nakon posjeta džamiji uslijedio je posjet Šikloškoj tvrđavi (mađ. Siklósi vár) koju je u 13. stoljeću sagradio barun János György Benyó.

46. Šikloška tvrđava

Šikloška tvrđava

Nakon iscrpljujućeg razgledavanja Šikloške tvrđave, predah smo pronašli u čardi Tenkes gdje smo večerali, a nakon večere smo se uputili prema Zagrebu.