Poziv na predavanje lektorice Ane Sekso Milković

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj poziva vas na predavanje u okviru Mađarske tribine, kojoj je suorganizator Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“, a pokrovitelj Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Predavač: Ana Sekso Milković, lekt., hungarologinja, povjesničarka umjetnosti, Katedra za hungarologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Naslov: Tarczay Gizella horvátországi emlékei

Vrijeme i mjesto održavanja: Predavanje će se održati u petak, 22. ožujka 2024. s početkom u 18 sati u prostorijama MKK „Ady Endre”, (Martićeva 8, 10000 Zagreb)
Poslije predavanja u sklopu skromnog domjenka, pružit će se prilika za neformalne razgovore i druženje.

Sažetak predavanja:
Dnevnik je prema suvremenim književnim teorijama autoreferencijalno prozno djelo. Nedavno objavljeni dnevnici Gizelle Tarczay iz burnog razdoblja 1916-1919., tada studentice njemačkog i mađarskog jezika zagrebačkoga sveučilišta, otkrivaju razmišljanja, stavove, interese, brige i zapažanja obrazovane i samosvjesne mlade žene u jeku Prvog svjetskog rata, a otvara i niz suštinskih pitanja. Može li intimni dnevnik koji nije nastao s namjerom da bude objavljen biti smatran književnim djelom i može li poslužiti kao relevantan izvor informacija? Kako su Gizellini dnevnici postali dio povijesnog narativa o Trianonu? Ovo će predavanje pokušati dati odgovore na ova i druga pitanja; kako je njezin identitet obilježilo podrijetlo i vrijeme u kojem je živjela, kakva je bila njezina sudbina nakon Velikoga rata i kakvo je bilo njezino viđenje Hrvatske i Hrvata u svojim dnevničkim zapisima te drugim tekstovima i književnim prijevodima nastalim u kasnijem periodu. Ovo je priča o relativno nepoznatoj književnici i osobnoj strani povijesti.