Međunarodni znanstveni skup “Turkologu u čast!”

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 30. lipnja do 1. srpnja 2022. održao se međunarodni znanstveni skup pod nazivom Turkologu u čast! povodom 70. rođendana prof. dr. sc. Ekrema Čauševića, utemeljitelja Katedre za turkologiju na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. Profesor Ekrem Čaušević zaslužan je kako za razvoj prvog i jedinog studija turkologije u Hrvatskoj, tako i za razvoj turkologije kao nove znanstvene discipline u hrvatskoj akademskoj zajednici. Autor je velikoga broja znanstvenih i stručnih radova u kojima se bavi gramatikom turskoga jezika, tursko-hrvatskim kontrastivnim analizama i kulturnom poviješću osmanske Bosne, s posebnim naglaskom na analize turkoloških radova iz pera bosanskih franjevaca. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za doprinos znanosti. Uz znanstveni rad bavi se prevođenjem književnih i povijesnih djela s turskog i osmanskog jezika na hrvatski. Široj je javnosti poznat i po hvaljenim prijevodima djela turskoga nobelovca Orhana Pamuka.

Međunarodni znanstveni skup u čast profesoru Čauševiću okupio je dvadeset i osam sudionika iz osam zemalja – dvanaest uglednih stručnjaka iz inozemstva i šesnaest iz Hrvatske – koji su izložili većinom turkološke radove iz područja lingvistike, povijesti i osmanistike. Radovi su tiskani u zborniku „Turkologu u čast!“ objavljenom u nakladi FF-pressa.

Skup je organizirala Katedra za turkologiju Odsjeka za hungarologiju, turkologiju i judaistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Glavni pokrovitelj događanja bio je Turski kulturni centar Yunus Emre, Zagreb, a ostali pokrovitelji bile su turske tvrtke koje djeluju u Hrvatskoj: Cengiz Ins. San. ve Tic. A.S. Podružnica Zagreb za graditeljstvo, KentBank d.d. i Turkish Airlines.