OBAVIJEST O ODRŽAVANJU ISPITA IZ PREDMETA “STARI TURKIJSKI NARODI I JEZICI” I “SUVREMENI TURKIJSKI NARODI I JEZICI”

1) Ispiti će se održati preko Omege putem opcije BigBlueButton;
2) Student se za oba ispita prijavljuje na kolegiju Suvremeni TNJ;
3) Za zaporku se treba obratiti prof. Čauševiću;
3) Za ispit su potrebne slušalice s mikrofonom i kamera;
4) Ispitni su rokovi oglašeni na ovoj stranici;
5) Na svakoj ispitnoj sesiji bit će po dva studenta+ispitivač;
6) Okvirno trajanje sesije iznosi 30 minuta (15×2 min.);
7) Sljedeća dva studenta uključuju se u sesiju kad dobiju SMS;
8) Radi komunikacije, profesor i studenti razmjenjuju brojeve mobitela;
9) Molim Vas da mi nekoliko dana prije početka ispita pošaljete ispitne
rokove na koje se kanite prijaviti, radi izrade redoslijeda sesija.
10)Za sva pitanja javite se na mail ecausevi@ffzg.hr

Arapski jezik- obavijest

Studenti turkologije koji slušaju arapski jezik a trebaju polagati ispite iz zimskog semestra (Osnove arapskog jezika: arapsko pismo, fonetika i fonologija; Osnove arapskog jezika: morfologija s elementima sintakse I), kao i studenti judaistike koji su odslušali kolegije Osnove arapskog jezika 1 i Osnove arapskog jezika 2, trebaju se javiti prof. Tatjani Paić-Vukić (tatjana_paic@yahoo.com) kako bi dobili lozinke za Omegu i upute o održavanju probnog ispita.

Predavanje “Confessional urbanism. Religion and diplomacy in the Ottoman development of Galata and Pera”

Prof. Paolo Girardelli sa Sveučilišta Boğaziçi (Bosphorus University), Istanbul, u petak 7. veljače 2020. s početkom u 17:30 sati održat će predavanje “Confessional urbanism. Religion and diplomacy in the Ottoman development of Galata and Pera” u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta (2. kat).  Prof. Girardelli je povjesničar umjetnosti i arhitekture, a bavi se susretima i kontaktima između Europe i istočnog Sredozemlja u kasnom osmanskom razdoblju. Više informacija: Lecture Paolo Girardelli _ANNOUNCEMENT

Retrospektiva filmova Nuri Bilge Ceylana

Kino Tuškanac i Hrvatski filmski savez organiziraju prvu hrvatsku retrospektivu filmova Nuri Bilge Ceylana, najznačajnijeg turskog i jednog od najboljih i najnagrađivanijih suvremenih europskih filmaša. Program se održava od subote, 01. veljače do četvrtka, 06. veljače u Kinu Tuškanac, a bit će prikazano svih osam autorovih dugometražnih ostvarenja. Uoči projekcije filma “Bilo jednom u Anadoliji” (2011), nagrađenog Velikom nagradom žirija u Cannesu te nominiranog za Europsku filmsku nagradu, uvodnu riječ o Ceylanovu stvaralaštvu održat će filmski redatelj Josip Lukić.

Više informacija: http://kinotuskanac.hr/cycle/portreti-nuri-bilge-ceylan

ISPITI I PRIJAVA ISPITA

PRIJAVA ISPITA:
Prijave za ispit uzimat će se u obzir samo u sljedećim slučajevima:
• Prijava putem studomata (ISVU)
• Ako se student, iz nekog razloga, ne uspije prijaviti putem sustava ISVU u roku koji je određen samim sustavom, u istom je roku obavezan prijaviti ispit predmetnom nastavniku elektroničkom poštom (to je uglavnom 3 dana prije ispita, npr. ako je ispit u ponedjeljak, rok za prijavu je u petak u ponoć)

Pismeni ispit iz turskog jezika na nižim se godinama (od 1. do 5. semestra preddiplomskog studija) sastoji od dva dijela: prijevodni i lektorski. Student koji je položio lektorski dio ispita, a prijevodni nije, pri sljedećem izlasku na ispit ne mora ponovno polagati lektorski dio (i obratno). Na višim se godinama (od 6. semestra preddiplomskog do kraja diplomskog studija) ispit sastoji od tri dijela (dva prijevodna i jedan lektorski). I njih je od akademske godine 2018./2019. moguće polagati u dijelovima. Ipak, ocjena iz položenog dijela (na svim godinama) vrijedi samo do kraja aktualne akademske godine, a izlazak na svaki od dijelova mora se prijaviti i računa se kao ponovni izlazak na cijeli ispit, tj. kao iskorišten ispitni rok.
Mole se studenti koji NE planiraju izaći na sve dijelove ispita u ispitnom roku koji prijave da najkasnije 3 dana prije ispita obavijeste nastavnika koji točno od dijelova planiraju polagati (prof. Andrić za 1. i 5. godinu i prof. Kerovec za 2., 3. i 4. godinu).

Lektira na višim godinama turskog jezika, uključujući i Čitanku, može se polagati tijekom godine (npr. na konzultacijama). Ako se ne položi unaprijed, postaje sastavnim dijelom usmenog ispita na ispitnom roku na kojemu je student položio pismeni dio. Ukoliko student ne zadovolji lektiru na tom ispitnom roku, može je polagati naknadno, no ispit se računa kao neprolazan (iako ocjene iz pismenih dijelova ostaju sačuvane), a za odgovaranje lektire mora se prijaviti novi rok i tek po polaganju lektire student dobiva završnu ocjenu.

VAŽNE NAPOMENE:
Prema članku 46. Pravilnika o studiranju FF-a (http://dokumenti.ffzg.unizg.hr/pravilnici/2015/07/01/pravilnik-o-studiranju/) student u jednoj akademskoj godini može izaći četiri (4) puta na ispit iz istog predmeta. Student koji četiri puta nije položio ispit iz nekog predmeta, a stekao je pravo izlaska na ispit (ispunio sve obaveze), nije obavezan ponovo upisati taj predmet i ima pravo još četiri puta polagati isti ispit u propisanom trajanju studija. Kada se isti predmet polaže osmi put, polaže se pred komisijom. Na zahtjev studenta, i četvrti put može biti komisijski.
Prema članku 42. istog Pravilnika, student može jednom odbiti pozitivnu ocjenu iz ispita na istom predmetu.
Ako je student prijavio ispit, nije se na njemu pojavio, a prethodno isti ispit nije odjavio, ispit se računa kao nepoložen, a ispitni rok kao iskorišten.