Poziv na predavanje – prof. Sabina Bakšić: “Pragmatika u učenju turskog jezika: Geçmiş olsun!”

Pozivaju se studenti turkologije i svi zainteresirani na predavanje izvanredne profesorice s Odsjeka za orijentalistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Sabine Bakšić pod nazivom Pragmatika u učenju turskog jezika: Geçmiş olsun!

Predavanje će se održati u srijedu, 16. siječnja 2019., u dvorani D-V, s početkom u 12.30 sati.

Predavanje je obavezno za studente 3. godine.

Predstavljanje nove knjige prof. Čauševića

Pozivamo vas na predstavljanje nove knjige prof. dr. sc. Ekrema Čauševića pod nazivom Ustroj, sintaksa i semantika infinitnih glagolskih oblika u turskom jeziku. Turski i hrvatski jezik u usporedbi i kontrastiranju koje će se održati u utorak, 15. siječnja 2019., u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb) s početkom u 18.00 sati. O knjizi će, uz autora Ekrema Čauševića, govoriti Sabina Bakšić, Barbara Kerovec i, u ime izdavača, Krešimir Krnic.

Nakon predstavljanja knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Pozivnica:

Poziv na predavanje “Vjerske konverzije na mletačko-osmanskom pograničju u Dalmaciji (16.-17. st.)” (K. Juran)

U utorak 8. siječnja 2019. u 13.30 sati u predavaoni A-128 izv. prof. dr. Kristijan Juran (Odjel za povijest Sveučilista u Zadru) održati ce predavanje pod naslovom “Vjerske konverzije na mletačko-osmanskom pograničju u Dalmaciji (16.-17. st.).” Predavanje će se održati u sklopu kolegija “Kulturna povijest Osmanskog Carstva” i obavezno je za studente 5. godine. Svi zainteresirani studenti i nastavnici su dobrodošli.
doc. dr. sc. Vjeran Kursar

Natječaj za dodjelu državnih stipendija

Prijave na natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija podnose se do 6. studenoga 2018. godine (uključujući i 6. studenoga). Elektroničke prijave zatvaraju se u utorak, 6. studenoga 2018. u 12.00 sati.
Tekst natječaja dostupan je na ovoj poveznici.

Poziv na gostujuća predavanja prof. dr. sc. Claudie Römer

Od 16. do 19. listopada 2018., u okviru Erasmus programa međusveučilišne suradnje na Katedri za turkologiju boravit će austrijska osmanistica prof. dr. sc. Claudia Römer s Orijentalnog instituta Sveučilišta u Beču. Tom će prigodom održati četiri predavanja za sve studente Turkologije i ostalu zainteresiranu javnost. Predavanja su na engleskom jeziku i obavezna su za studente 4. i 5. godine Turkologije.

1.) UTORAK: 13,30-15,00 (A-128) – “Linguistic and Stylistic Variation in a Corpus of 16th-Century Ottoman Documents”

2.) SRIJEDA: 15,30 – 17,00 (A-111) – “On the Correlation of Text and Art in 16th-century Ottoman Officials’ Seals”

3.) ČETVRTAK: 12,30-14,00 (A-111) – “Source text and target text – author, translator and target audience: 16th-century translators of Ottoman documents at work”

4.) ČETVRTAK: 15,30-17,00 (A-209) – “On the Problem of Authenticity of Turkish Texts Revised by the Needs of Language Reform”

 

Zahvala studentima za pomoć u organizaciji konferencije

Katedra za turkologiju najljepše zahvaljuje studentima Nikolini Banić, Lei Bobovčan, Pauli Drenški, Leonu Jakovu Kichlu, Kristijanu Lanoviću, Ivoni Lovrić, Andrei Marinović, Dori Novak, Marku Šapini, Ivani Vinceković i Sanji Virovec za njihovo izdvojeno vrijeme, entuzijazam i nesebičnu pomoć pri organizaciji konferencije International Annual Balkan Conference – Crossing the Frontier: A Complex Relationship in History, Arts, Economy and Law in the Anatolia-Balkans-Central Europe koja se 26. i 27. listopada uspješno održala (zahvaljujući i njihovoj velikoj pomoći) na našem fakultetu u organizaciji Odsjeka za povijest i Katedre za turkologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Istanbulskog sveučilišta.
I kolege iz organizacijskog odbora s Istanbulskog sveučilišta studentima zahvaljuju i upućuju samo riječi hvale.

Neslužbeni rezultati kvalifikacijskog postupka za upis na diplomski studij turkologije 2018./2019.

Prema neslužbenim rezultatima kvalifikacijskog postupka, uvjete za upis na diplomski studij turkologije ak. godine 2018./2019. ostvarili su sljedeći studenti:

Nadin Horvat
Lucija Janđel
Monika Junković
Sara Lazić
Marina Meštrović
Franka Miletić
Nora Miloslavić
Dora Novak
Magdalena Puklin
Ana Reš
Brigita Siništaj
Ivona Štajduhar

Upis na DIPLOMSKI STUDIJ

Studenti Filozofskog fakulteta koji se prijavljuju za upis u 1. godinu diplomskih studija moraju što je prije moguće obaviti proceduru završetka preddiplomskih studija. Hodogram za završavanje preddiplomskih studija nalazi se na ovoj poveznici. 

Studenti/pristupnici koji su obavili svoju online prijavu za upis u 1. godinu diplomskih studija trebaju odmah nakon te prijave za upis i polaganja zadnjeg ispita/obaveze bez odlaganja završiti sve korake prema navedenom hodogramu završavanja preddiplomskih studija.

Sve informacije o prijavama, razredbenom postupku i upisima u 1. godinu diplomskih studija u ak. god. 2018./2019. objavljivat će se na web stranic http://upisi-diplomski.ffzg.hr. Informacije na stranici podložne su promjenama pa se preporučuje studentima da posjete stranicu u više navrata prije svake faze razredbenog postupka. Informacije o prijavama i upisima mogu se dobiti u Informativnom centru na telefon (01) 4092-013 i 4092-203 ili na e-mail adresi: info-centar@ffzg.hr.

Za upis na diplomski studij turkologije nema razredbenog postupka, a kvalifikacijski postupak (tj. postupak razmatranja pristiglih prijava i utvrđivanja je li student zadovoljio sve obaveze) odvijat će se 27. i 28. rujna 2018.

S obzirom na to da se neki ispiti još održavaju u tjednu prijava na diplomski studij i kvalifikacijskog postupka, oni studenti kojima nedostaje taj položeni ispit mogu predati prijavnu dokumentaciju s napomenom da dokumentacija nije potpuna.

Voditeljica upisa na diplomski studij turkologije za 2018./2019. godinu je doc. dr. sc. Barbara Kerovec (barbara.kerovec@gmail.com)