Godišnji simpozij “Portreti mnoštva”

Drage kolegice i kolege,

sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje na tradicionalnome i međunarodnom godišnjem simpoziju Udruženja studenata filozofije naslovljenim Portreti mnoštva koji će se održati od 28. do 30. studenoga 2019. godine.

U imenu simpozija Portreti mnoštva: Filozofija društvenih uređenja krije se potreba da se izrazi pomjenjivost samih društvenih uređenja te njihova umjetna bit. Sama tematika izuzetno je prominentna u okvirima današnjega, nama bliskog diskursa o čemu svjedočimo u svakidašnjem životu. Država, te time i politika utječe na život pojedinca na načine kojih on nije niti svjestan; ona je tzv. a priori egzistencije u kojoj čovjek biva bačen u svijet koji je bio i prije njega; ona je bit tradicije te nas upravo zato oblikuje u osobe kakvima jesmo. Okruženje je ono što utječe na naš karakter – naš prirodni, a priorni stav.

Umjetna bit, zbog koje je izabrano njoj analogno ime simpozija, upozorava nas na potrebu za raspravom o mogućim promjenama unutar sustava, no pitanje je načina prema kojem će se sama promjena kretati, tj. je li taj način više okrenut individui ili društvu pitanje je koje se provlači kroz čitavu povijest. Jedna od klasičnih problematika koja se javlja kroz povijest filozofije je opravdanje nastanka države – rasprave o najboljem mogućem uređenju. S ovakvim temama dolazimo na pitanje smisla povijesti koje sebe pronalazi usko vezano sa sagledavanjem teorija nacije, ali i raznih totalitarnih pokreta. Pojam nacije koji je dio problematike pojma identiteta unutar sebe vuče mnoge polemike u suvremenoj filozofiji te je kao takav otvoren za raspravu. Pitanje koje zahtjeva odgovor je pitanje granice države spram pojedinca; gdje su granice prirodnog prava za koje se zalaže liberalna filozofija, a gdje su granice sustava spram pojedinca – postoji li nešto poput prirodnog prava i ako ne postoji što to znači za našu egzistenciju.

Neki problemi koji su ovdje iznijeti ne iscrpljuju širinu i obuhvatnost teme. Ona svoje korijenje pušta duboko u sfere praktičnoga života i nije samo na filozofiji da daje rješenja ovakvih problema. Filozofski sistemi o politici Platona, Aristotela, Machiavellija, Hobbesa, Lockea, Spinoze, Hegela, i mnogih drugih od presudne su važnosti i primarnoga interesa, ali u njihovim mislima nije dokrajčen pojam koji i dalje ima svoj svakodnevni praxis, no unutar njih postoje vrijedna promišljanja o problematici koju vidimo i danas. Na kraju nam se postavlja pitanje je li granica istine politika ili je istina granica politike, ali i koje su to istine vezane s pojmom politike. Silna problematika koja nam se javlja u temi govori nam o njenoj aporičnoj naravi. Pojam politike nije samo vezan s filozofijom politike već i uz ontologiju, etiku, estetiku, filozofiju odgoja, politologiju, sociologiju i brojna druga polja u filozofiji i van nje. Stoga vas pozivamo da istražimo zajedno ovo plodno tlo na predstojećem simpoziju Udruženja studenata filozofije.

Rok za prijavu izlaganja i programa je 20. listopada 2019. godine.

Na simpozij se možete prijaviti pomoću PRIJAVNICE,

Prijaviti se mogu studenti preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija filozofije, ali i svih ostalih disciplina s interesom unutar ponuđene, generalne teme simpozija. Kotizacija za simpozij se ne plaća te smo osigurali smještaj za sudionike van Zagreba. Molimo vas da pošaljete prijavnice na službenu mail adresu Udruženja studenata filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – usf.ffzg@gmail.com

1,211 total views, 1 views today

Facebook Twitter Email Reddit Stumbleupon Tumblr