Najava predavanja prof. dr. sc. Drage Roksandi─ça
by

Dr. sc. Drago Roksandi─ç, red. prof.
Filozofski fakultet Sveu─Źili┼íta u Zagrebu

Kraji┼ínici i Hrvatsko-slavonska Vojna krajina 1848.: izazovi liberalizacije i neomilitarizacije (vi┼íe…)

Podijelite Više
by

Mr. sc. Marina Bregovac Pisk
Hrvatski povijesni muzej, Zagreb

 

Ban Josip Jela─Źi─ç i njegovi sere┼żani u likovnim djelima vezanim uz 1848. i 1849. godinu (primjeri iz Zbirke slika i grafika Hrvatskog povijesnog muzeja)

 

Burna zbivanja u Austriji i Ugarskoj tijekom 1848. i 1849. godine ostala su zahvaljuju─çi napretku nove tehnike, litografije, gotovo trenutno zabilje┼żena na nizu grafi─Źkih listova. Ban Josip Jela─Źi─ç koji je upravo godine 1848. uveden u bansku ─Źast bio je predmetom velikog zanimanja brojnih umjetnika, od ┼íkolovanih do gotovo potpunih amatera. Na brojnim grafi─Źkim listovima prikazivan je u razli─Źitim odorama (kao ugarski konjani─Źki general, visoki ─Źasnik austrijske vojske, hrvatski ban u tzv. instalacionoj odori). Veliku pozornost izazivale su i bitke u kojima se borio kao i postrojbe kojima je zapovijedao, me─Ĺu kojima su se naro─Źito isticali njegovi vjerni pratioci sere┼żani. Za vrijeme opsade i neposredno nakon pada Be─Źa tiskan je niz listova na kojima su prikazani u borbama u gradu, ili pak kako mirno provode dane u njihovom logoru. Britkim su ih jezikom dotakle i be─Źke karikature tiskane u tom razdoblju. Bogat fond Zbirke slika i grafika Hrvatskog povijesnog muzeja vrijedan je izvor kako likovnih tako i dokumentarnih podataka vezanih uz po─Źetak banovanja i ratni put Jela─Źi─ça u dvije godine koje su potresle austrijsko prijestolje i uzburkale krunske zemlje; ovom prilikom bit ─çe kronolo┼íki predstavljena najzanimljivija likovna djela (slike i grafike) nastala u tom razdoblju ÔÇô listovi Carla Goebela, Josefa Heickea, Ferenca Kollar┼ża, Franza Xavera Zaldera, Anastasa Jovanovi─ça i drugih kao i djela Franza Schrotzberga i Josefa Kriehubera koja su poslu┼żila kao predlo┼íci drugim umjetnicima.

 

Biobibliografija

Marina Bregovac Pisk, ro─Ĺena 1956. godine u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je godine 1979. povijest umjetnosti kao glavni i engleski jezik kao drugi predmet. Magistrirala je 2003. godine na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, s temom Grafi─Źki listovi 1848-1849. godine (mentor dr. sc. Zvonko Makovi─ç). Od 1982. godine radi u Povijesnom muzeju Hrvatske (danas Hrvatskom povijesnom muzeju) kao kustos Zbirke slika, grafika i skulptura nastalih u razdoblju do po─Źetka 20. stolje─ça. Stru─Źno i znanstveno obra─Ĺuje Zbirku, sudjeluje u odabiru i katalogiziranju predmeta za povijesne izlo┼żbe koje Muzej redovito prire─Ĺuje (npr. Znamenja vlasti i ─Źasti u Hrvatskoj u 19. stolje─çu, Godina 1848. u Hrvatskoj i druge). Autorica je dva muzejska kataloga zbirki, te nekoliko kataloga povremenih izlo┼żaba.

Izbor iz bibliografije:

ÔÇťIvan Kukuljevi─ç Sakcinski ÔÇô sakuplja─Ź umjetnina.ÔÇŁ u: Muzeologija. Br. 32. Muzejski dokumentacijski centar. Zagreb, 1995., 14-22.

ÔÇťZbirka slika unutar Narodnoga muzeja nekad i danas u Hrvatskom povijesnom muzeju.ÔÇŁ u: Zbornik radova sa znanstvenog skupa Na┼í Museum. Zagreb, 1998., 85-92.

Zbivanja 1848.-1849. na grafikama. (Katalog dijela muzejske zbirke grafika). Hrvatski povijesni muzej. Zagreb, 2000.

┼Żivot u pala─Źi. (Izlo┼żba i vodi─Ź Hrvatskog povijesnog muzeja). Hrvatski povijesni muzej. Zagreb, 2004.

ÔÇťJosip Jela─Źi─ç u grafikama suvremenika.ÔÇŁ u: KAJ. ─îasopis za knji┼żevnost, umjetnost, kulturu. Br. 1-2. God. XXXIX. Zagreb, 2006., 75-92.

Portreti u Zbirci grafika Hrvatskog povijesnog muzeja. (Katalog dijela muzejske zbirke grafika). Hrvatski povijesni muzej. Zagreb, 2009.

 

Podijelite Više
by

Mag. Jovan Pešalj
Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

 

 

Najimpresivnija granica centralne Evrope. Habzburška granica prema Osmanskom carstvu 1739-1791.

 

Nakon Karlova─Źkog (1699) i Po┼żareva─Źkog mira (1718) Habzbur┼íka monarhija i Osmansko carstvo su se od neprijatelja pretvorili u dobre susede. Ova promena se odrazila i na Vojnu krajinu. Be─Ź je po─Źeo da koristi kraji┼íke trupe na dalekim evropskim rati┼ítima, gde su dale veliki doprinos habzbur┼íkoj vojnoj istoriji. Promena u habzbur┼íko-osmanskim odnosima je tako─Ĺe preobrazila prirodu habzbur┼íke granice prema Osmanskom carstvu. Precizno definisana i obele┼żena grani─Źna linija je zamenila pojas ┬źni─Źije zemlje┬╗ gde je i u periodima mira tinjao sukob niskog intenziteta. Od toga trenutka na dalje, podanici sa obe strane su u budu─çnosti imali da budu dobri susedi, da u┼żivaju u miru i bezbednosti i da pravedno koriste zajedni─Źke grani─Źne resurse. Oba carstva su se iskreno posvetila ovom procesu.

Predavanje ┼żeli da skrene pa┼żnju na mnoge moderne karakteristike ove granice, koje su u drugim krajevima Evrope za┼żivele tek decenijama kasnije. Tako je nova grani─Źna linija sledila vojnostrate┼íke zahteve i ┬źprirodne granice┬╗, zanemaruju─çi istorijske me─Ĺe pokrajina i poseda. Posle mleta─Źko-osmanske granice, to je izgleda bila prva precizno povu─Źena i obele┼żena dr┼żavna grani─Źna linija u Evropi. U odnosu na Venecijance, Habzburgovci su uspeli da od granice stvore daleko efikasnije sredstvo za nadzor i kontrolu migracija. Posebno je zna─Źajan u tom pogledu bio stalni sanitarni kordon, zdravstvena institucija bez premca u istoriji Evrope, koja se protezala 2000 km od Jadranskog mora do Ukrajine.

Ove karakteristike su do┼íle do posebnog izra┼żaja posle Beogradskog mira (1739), kada se grani─Źna linija stabilizovala na velikim rekama, te ─çe te┼żi┼íte predavanja biti na ovom periodu. Nove funkcije granice su zna─Źile i nove du┼żnosti za kraji┼ínike, koje nisu uvek lako podnosili. S druge strane, sveobuhvatni i razra─Ĺeni sistem kontrole je dosta uticao na razvoj putnih isprava, identifikacije i imigracione politike u centralnoj Evropi.

 

Biobibliografija

9/2002. diplomirani istori─Źar, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu. 2003.-2004. vojni rok. Od 3/2005. asistent na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. 3/2008. magistar istrorijskih nauka, Filozofski Fakultet, Univerzitet u Beogradu (Jugoisto─Źna politika Austrije 1699-1718. Magistarski rad odbranjen 26. 2008. na Univerzitetu u Beogradu). Od 5/2009. doktorsko istra┼żivanje Habzbur┼íko-osmanska granica i kontrola horizontalne mobilnosti, 1739.-1791., Univerzitet u Beogradu. 02/2010.-05/2010., 8/2010., 8/2011. boravak i istra┼żivanje na Institutu za istoriju Univerziteta u Be─Źu. Stipendija Saveznog ministarstva nauke Republike Austrije

Izbor iz bibliografije:

“Izme─Ĺu vra─Źa i lekara: obele┼żja zdravstvene kulture.” u: Foti─ç, A. (ur.). Privatni ┼żivot u srpskim zemljama u osvit modernog doba. Clio. Beograd, 2005., 475-504.

Istorijski izve┼ítaj o Po┼żareva─Źkom miru Vendramina Bjankija. Narodni muzej Po┼żarevac. Po┼żarevac, 2008. (komentari)

ÔÇťEarly Eighteenth Century Peacekeeping: How Habsburgs and Ottomans Resolved Several Border Disputes after Carlowitz.ÔÇŁ u: Mitev, P.┬á – Parvev, I. – Baramova, M. – Racheva V. (ur.). Empires and Peninsulas Southeastern Europe between Carlowitz and the Peace of Adrianople, 1699-1829. Lit Verlag.Berlin, 2010., 29-42.

ÔÇťNadzor i kontrola stranaca u 18. veku: slu─Źaj Habzbur┼íke monarhije.ÔÇŁ u: Beogradski istorijski glasnik. 2. Beograd, 2011., 177-190.

The Peace of Passarowitz 1718. Central European Studies, West Lafayette, IN: Purdue University Press. 2011. (uredio zajedno sa Charlesom Ingraom i Nikolom Samard┼żi─çem) ÔÇťMaking a Prosperous Peace. Habsburg Diplomacy and Economic Policy at Passarowitz.ÔÇŁ u: Ingrao, Charles ÔÇô Samard┼żi─ç, Nikola ÔÇô Pe┼íalj, Jovan (ur.). The Peace of Passarowitz 1718.West Lafayette,IN:PurdueUniversity Press. 2011., 141-157.

Podijelite Više
by

Sanja Lazanin

Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

 

Visoko plemstvo u habsburškim vojnokrajiškim reformama u 18. stoljeću

 

Uloga visokog plemstva porijeklom iz raznih krajeva Europe u habsbur┼íkoj slu┼żbi na prostoru Hrvatsko-slavonske vojne krajine elaborirana je u nizu radova vojnokraji┼íke historiografije. U svom izlaganju usredoto─Źit ─çu se, s jedne strane, na ulogu, sastav i porijeklo plemi─ça koji su imali va┼żne zapovjedne (kako vojne tako i administrativne) funkcije u Vojnoj krajini. S druge strane, pozornost ─çe biti usmjerena na njihove stale┼íke pozicije u dr┼żavnoj politici, odnosno, u vo─Ĺenju vojnokraji┼íkih poslova, napose na njihovu formalno-pravnu ulogu i utjecaj. Kraj 17. stolje─ça, a osobito 18. stolje─çe, predstavljaju u povijesti Vojne krajine razdoblje njezine transformacije kako u prostornom tako i u funkcionalno-organizacijskom smislu. Nastojanja oko preure─Ĺenja te institucije o─Źitovala su se u brojnim reformama ─Źiji su predlaga─Źi i nositelji potjecali iz krugova visokog plemstva. Upravo se u tom razdoblju mo┼że uo─Źiti promjena u na─Źinu upravljanja Vojnom krajinom te promjena uloge unutra┼ínjoaustrijskog i drugog plemstva u habsbur┼íkoj slu┼żbi. Stale┼íki sustav upravljanja Vojnom krajinom postupno je zamijenjen centraliziranom upravom moderne dr┼żave, utemeljenom u prosvjetiteljskim reformama. U priop─çenju ─çe navedeni problemi biti konkretizirani na razini personalizacije pojedinih plemi─ça iz obitelji Carafa, Rabatta, Khevenh├╝ller, Hildburghausen i drugih. Na temelju pisanih izvora naglasit ─çe se dva aspekta djelovanja visokog plemstva u Vojnoj krajini: prvo, kako su shva─çali svrhu Vojne krajine i u kojoj je mjeri njihovo reformsko djelovanje bilo u funkciji habsbur┼íkoga strate┼íkog plana pretvaranja u europsku silu, i drugo, kako se taj plan odra┼żavao na njihov stav prema vojnokraji┼íkom stanovni┼ítvu osobito vojnicima kraji┼ínicima.

 

Biobibliografija

Sanja Lazanin ro─Ĺena je 1970. u Vinkovcima. Na Filozofskom fakultetu Sveu─Źili┼íta u Zagrebu diplomirala njema─Źki jezik i knji┼żevnost i povijest. Na istom fakultetu 2002. obranila magistarski rad s temom iz hrvatske vojnokraji┼íke povijesti ranoga novog vijeka. Doktorsku disertaciju iz komparativne urbane historije obranila 2006. Od 1998. radi u Institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu. Kra─çe vrijeme boravila u Grazu (1998. i 1999.) na stru─Źnom usavr┼íavanju. Bavi se temama iz hrvatske povijesti ranoga novog vijeka (vojnokraji┼íka povijest, egohistorija, stereotipi, urbana historija, etni─Źke teme) i njema─Źkom paleografijom. Sudjelovala na vi┼íe znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavila knjigu (Priru─Źnik iz njema─Źke paleografije, Zagreb, 2004). Od 2000. ─Źlanica uredni┼ítva znanstvenog ─Źasopisa Migracijske i etni─Źke teme, a od 2009. glavna urednica istog ─Źasopisa. Kao vanjska suradnica sudjeluje u izvo─Ĺenju dodiplomske i poslijediplomske nastave na Filozofskom fakulteta Sveu─Źili┼íta u Zagrebu.

Izbor iz bibliografije:

ÔÇťJ. W. Valvasor and J. Rabatta on the Croatian Military Border in 1689 and 1719. Stereotypes and mentality in the Triple Frontier comparative perspectives.ÔÇŁ u: Roksandi─ç, Drago (ur.). Microhistory of the Triplex Confinium. Intarenational Project. Conference Papers. Budapest,┬á 1998., 89-110. (u koautorstvu s Dragom Roksandi─çem)

ÔÇťJedno vi─Ĺenje hrvatske povijesti i narodnosti krajem 18. stolje─ça.ÔÇŁ u: Her┼íak, Emil (ur.). Etni─Źnost i povijest. Zagreb, 1999., 149-161.

ÔÇťHabsburg Military Conscription and Changing Realities of┬á the Triplex Confinium (16th ÔÇô 18th Centuries).ÔÇŁ u: Roksandi─ç, Drago –┬á ┼átefanec, Nata┼ía (ur.). Constructing Border Societies on the Triplex Confinium. Budapest, 2000., str. 91-117. (u koautorstvu s Nata┼íom ┼átefanec)

ÔÇťGranice u Europi.ÔÇŁ u: Me┼żnari─ç, Silva (ur.) Etni─Źnost i stabilnost u 21. stolje─çu. Zagreb, 2002., 103-130. (u koautorstvu s Emilom Her┼íakom)

ÔÇťGrof Josip Rabatta i slika hrvatskih kraji┼ínika (kraj 17. i po─Źetak 18. stolje─ça).ÔÇŁ u: Migracijske i etni─Źke teme. God. 19. Br. 4. Zagreb, 2003., 413-432.

Priru─Źnik iz njema─Źke paleografije. Tipex. Zagreb, 2004.

ÔÇťStanovni┼ítvo Vinkovaca i Vukovara u razdoblju njihova oblikovanja u urbane cjeline: kraj 18. i po─Źetak 19. stolje─ça.ÔÇŁ u: Migracijske i etni─Źke teme. God. 23. Br. 3. Zagreb, 2007., 225-249.

ÔÇťEtni─Źke i konfesionalne skupine u isto─Źnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu u 18. i po─Źetkom 19. stolje─ça.ÔÇŁ u: Razprave in gradivo. Br. 56-57. 2008., 190-211.

ÔÇťNastanak modernih gradova ÔÇô Vinkovci i Vukovar.ÔÇŁ u: Bi┼íkupi─ç, Bo┼żo (gl. ur.). Slavonija, Baranja i Srijem. Vrela europske civilizacije. Sv. 1. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Galerija Klovi─çevi dvori. Zagreb, 2009., 365-372.

 

Podijelite Više
by

Hannes Grandits
Humboldtovo sveu─Źili┼íte u Berlinu, Institut za znanosti o povijesti

 

Ukidanje vojnokraji┼íkog sustava i promjene u obiteljskim gospodarstvima: studija slu─Źaja

 

In meinem Vortrag m├Âchte ich am Beispiel der Banalgrenze die sozialen Bedingungen, Ver├Ąnderungen und Dynamiken in den letzten Jahrzehnten vor und w├Ąhrend der Aufl├Âsung der Milit├Ąrgrenze zum Thema machen. Es soll dabei vor allem um die Familienwirtschaften gehen und wie diese durch die sich recht grunds├Ątzlich ver├Ąndernden gesellschaftlichen Rahmenbedingungen zu sehr weitreichenden Umorientierungen gezwungen wurden.

 

Biobibliografija

Hannes Grandits ist seit dem Sommersemester 2010 Professor am Institut f├╝r Geschichte an der Humboldt-Universit├Ąt zu Berlin und war davor Dozent f├╝r S├╝dosteurop├Ąische Geschichte am Institut f├╝r Geschichte der Universit├Ąt Graz bzw. im Studienjahr 2008/09 Vertretungsprofessor am Institut f├╝r Ost- und S├╝dosteurop├Ąische Geschichte der Ludwig-Maximilians-Universit├Ąt in M├╝nchen. In seiner j├╝ngsten wissenschaftlichen Arbeit hat er sich intensiv mit der Geschichte des sp├Ątosmanischen Balkan sowie der sp├Ąthabsburgischen Gesellschaft besch├Ąftigt und europ├Ąisch vergleichend an einer Geschichte von Familie und sozialer Sicherheit gearbeitet.

Izbor iz bibliografije:

Familie und sozialer Wandel im l├Ąndlichen Kroatien (18.-20. Jahrhundert). (Zur Kunde S├╝dosteuropas Bd. 32) B├Âhlau. Wien ÔÇô K├Âln ÔÇô Weimar, 2002.

ÔÇťDer Kampf um ein Visum: Alltagshintergr├╝nde s├╝dalbanischer Arbeitsmigration nach Griechenland.ÔÇŁ u: Kaser, K. – Pichler, R. – Schwandtner-Sievers, S. (ur.). Die weite Welt und das Dorf. Migration in Albanien am Ende des 20 Jahrhunderts. B├Âhlau. Graz ÔÇô Wien ÔÇô K├Âln, 2002., 188-217.

Familie und sozialer Wandel im l├Ąndlichen Kroatien, 18.-20. Jhdt. B├Âhlau. Wien, 2002. Distinct Inheritances. Property, Family and Community in a Changing Europe. LIT.Berlin, 2003. (hrsg. mit P. Heady)

Birnbaum der Tr├Ąnen. Lebensgeschichtliche Erinnerungen aus dem alten Jugoslawien. B├Âhlau. Wien, 2003. (hrsg. mit K. Kaser)

Popis Like i Krbave 1712. godine: obitelj, zemlji┼íni posjed i etni─Źnost u jugozapadnoj Hrvatskoj. Prosvjeta.Zagreb, 2003. (hrsg. gem. mit Karl Kaser und Siegfried Gruber)

The Power of ÔÇťArmchairÔÇŁ Politicians: Ethnic Loyalty and Political Factionalism among Herzegovinian Croats. u: Bougarel, X. – Helms, E. – Duijzings G. (ur.). The New Bosnian Mosaic. Identities, Memories and Moral Claims. Ashgate. Aldershot ÔÇôBurlington, 2007., 101-122.

Herrschaft und Loyalit├Ąt in der sp├Ątosmanischen Gesellschaft. Das Beispiel der multikonfessionellen Herzegowina. B├Âhlau. Wien, 2008.

YugoslaviaÔÇÖs Sunny Side. A History of Tourism in Socialism, 1950s-1980s. CEU Press.Budapest -New York, 2010. (hrsg. mit K. Taylor)

ÔÇťL├Ąndliches und st├Ądtisches Familienleben im Wandel: die Habsburgermonarchie zwischen 1848 und 1918.ÔÇŁ u: Rumpler, H. – Urbanitsch P. – Harmat, U. (ur.). Die Habsburgermonarchie 1848 ÔÇô 1918. Band IX. Sozialgeschichte. Verlag der Akademie der Wissenschaften. Wien, 2010., 621-699.

Conflicting Loyalties in the Balkans. The Great Powers, the Ottoman Empire and Nation-Building. I. B. Tauris.London, 2011. (hrsg. mit N. Clayer u. R. Pichler)

Kinship and Social Security in Contemporary Europe. Vol. I: Family and the State during the Century of Welfare: Eight countries. Campus. Frankfurt/M. -New York, 2011.

Podijelite Više
by

Dr. sc. ┼Żeljko Holjevac, doc.

Filozofski fakultet Sveu─Źili┼íta u Zagrebu

 

Povijesti krajiških pukovnija: domašaji i poticaji

 

Pisanju povijesti pojedinih pukovnija habsbur┼íke Vojne krajine u hrvatskim zemljama i izvan njih pristupilo se sredinom 19. stolje─ça, kada se napunilo, ovisno o dinamici nastanka pojedinih pukovnija, stotinu godina njihova postojanja. Bilo je to u vrijeme kada je ve─ç pomalo anakrona Vojna krajina ulazila u zavr┼ína desetlje─ça svoga dugog trajanja i kada je do┼ílo na red svojevrsno vrednovanje vojni─Źkih u─Źinaka kraji┼íkih pukovnija kao sastavnice ukupne carsko-kraljevske austrijske vojske. Bilo je to svakako i u vrijeme kada su razli─Źiti oblici romanti─Źarske ÔÇťVaterlandsliebeÔÇŁ upravljali pona┼íanjem ve─çine ljudi i kreirali tendencije u kulturnome stvarala┼ítvu, a utjecali su i na ljudsku svakodnevicu. U Hrvatsko-slavonskoj Vojnoj krajini radilo se to, kako i prili─Źi vojni─Źkoj instituciji, organizirano i subordinirano: na temelju zapovijedi Glavnog zapovjedni┼ítva u Zagrebu od 7. o┼żujka 1845., dakle ÔÇťpo zadatkuÔÇŁ (onako kako se u Vojnoj krajini manje-vi┼íe ─Źinilo i sve ostalo). Tada je zagreba─Źka ÔÇťGeneral CommandoÔÇŁ po intenciji from above, tj. po naputku Dvorskog ratnog vije─ça (Hofkriegsrat) u Be─Źu, nalo┼żila podre─Ĺenim pukovnijskim zapovjedni┼ítvima da se pobrinu za prikupljanje potrebnih obavijesti, njihovu obradu i pisanje pukovnijskih povijesti. Rezultat je u svakoj kraji┼íkoj pukovniji trebala biti ÔÇťvlastita pukovnijska povijest, koja treba kronolo┼íkim redom, koliko je mogu─çe to─Źno, sadr┼żavati sve doga─Ĺaje, ┼íto su se tijekom vremena zbili [u svezi] s pukovnijom kao vojnom postrojbom od njezina postankaÔÇŁ,┬á kako se tim povodom izrazio zapovjednik Ogulinske pukovnije pukovnik Stefan ┼áupljikac von Vitez u pismu umirovljenome pukovniku Franji Holjevcu, zamoliv┼íi ga da svojim znanjima o vremenu prije Napoleonovih ratova, o ─Źemu u tada┼ínjem ogulinskom pukovnijskom arhivu nije bilo nikakvih sa─Źuvanih dokumenata, pomogne u pisanju povijesti te pukovnije.

Rad na pukovnijskim povijestima prepu┼ítao se u pravilu upravnim satnicima, ljudima koji su kao ─Źelne osobe upravnih odjela (Grenz-Verwaltung-Abtheilung) u svakoj pukovniji bili zadu┼żeni za ekonomske, dru┼ítvene i ostale ÔÇťpredmeteÔÇŁ koji nisu ulazili u opseg pojma zapovijedanja ljudstvom u ratu i miru kao ─Źisto vojni─Źkoga posla (u u┼żem smislu te rije─Źi). Oni su toj zada─çi pristupili onako kako su najbolje znali i umjeli: pojedinci vi─Źniji peru bili su izda┼íniji u svojim zapa┼żanjima, dok su se ostali prete┼żno zadovoljavali razmjerno povr┼ínijim eksplikacijama. Pisali su na njema─Źkom jeziku, slu┼żbenom jeziku u Vojnoj krajini. Oslanjali su se na vlastite uvide i raspolo┼żive dokumente koji su im se na┼íli pri ruci, a pri sastavljanju pojedinih dijelova svojih knjiga koristili su se i razli─Źitim podacima iz druge ruke, ponekad ih i doslovno preuzimaju─çi. Samo pri izno┼íenju ─Źinjenica vezanih uz vrijeme kada su neposredno bili u slu┼żbi pukovnije kao upravni satnici, njihova se autorska izvornost mo┼że smatrati potpunom i autenti─Źnom. Te┼żi┼íte je njihova stvarala─Źkog napora bilo usmjereno prema opisivanju uistinu brojnih ratnih pohoda u kojima su sudjelovale kraji┼íke pukovnije, budu─çi da je tijekom druge polovice 18. i prve polovice 19. stolje─ça jedva i bilo desetlje─ça u kojem one nisu morale odlaziti nekamo na boji┼íte. Pored toga, iako u drugome planu i u sjeni dominantne vojne komponente, u zapisima koji su potekli iz pera kraji┼íkih upravnih satnika ima i razli─Źitih narativnih i statisti─Źkih obavijesti i o drugim segmentima ljudske stvarnosti, kao ┼íto su poljoprivreda, obrt i trgovina, promet i veze, vjere i crkve, ┼íkolstvo, prirodne osobitosti, kulturno-povijesne znamenitosti itd. Neki su zapisi ukori─Źeni i tiskani kao knjige, a ostali koji su do danas pre┼żivjeli sa─Źuvani su u jednoj ili vi┼íe rukopisnih ina─Źica. Tako su npr. u karlova─Źkom dijelu Vojne krajine tiskane povijesti Ogulinske i Oto─Źke pukovnije, dok je povijest Slunjske pukovnije sa─Źuvana u Zbirci rukopisa Hrvatskog dr┼żavnog arhiva u Zagrebu, jednako kao i povijest Li─Źke pukovnije (postoji ─Źak nekoliko dovr┼íenih i nedovr┼íenih verzija povijesti te pukovnije s potpisima razli─Źitih autora). U usporedbi s ÔÇťlinijskimÔÇŁ pukovnijama, tj. redovnim postrojbama carsko-kraljevske vojske, ─Źije su povijesti ve─çim dijelom tiskane, neke i u vi┼íe razli─Źitih izdanja (ponajbolji uvid u to pru┼ża knji┼żnica Ratnog arhiva u Be─Źu), kraji┼íke su pukovnije svojim povijestima skromno zastupljene u kontekstu te vojske kao cjeline, a njihove su povijesti samo manjim dijelom ugledale svjetlo dana.

S obzirom na vrijeme u kojem su nastale, povijesti kraji┼íkih pukovnija, u mjeri u kojoj ih ima, predstavljaju danas vrijedan povijesni izvor, i to podjednako one koje nisu objavljene kao i one koje su objavljene. ┼átovi┼íe, ove druge su i danas, stolje─çe i pol kasnije, naj─Źe┼í─çe jedina ili gotovo jedina priru─Źna ÔÇťliteraturaÔÇŁ o povijesti pojedinih kraji┼íkih pukovnija, iako svojedobno nisu nastale kao plod rada povjesni─Źara niti mogu dati odgovor na mnoga pitanja koja ljudi iz struke danas mogu postaviti. Svjedoci smo u novije vrijeme o┼żivljavanja interesa za povijesti kraji┼íkih pukovnija: neke se prevode s njema─Źkoga i ponovno objavljuju na hrvatskome jeziku, neki se rukopisi sustavno prire─Ĺuju za tisak, a neka djela slu┼że i kao pa┼żnje vrijedan poticaj za nova istra┼żivanja koja nu┼żno moraju biti znanstveno utemeljena i oslonjena na arhivsko i drugo gradivo. Fascinantno obimno i silno fragmentarno u isto vrijeme, to je gradivo takvo da za pojedina pitanja nudi sjajne mogu─çnosti detaljne obrade, dok za druga jedva ostavlja prostor za osnovnu orijentaciju. Pritom su sa─Źuvani primarni fondovi nastali djelovanjem kraji┼íkih pukovnija vrlo ─Źesto krajnje oskudni, dok su neki va┼żni sekundarni fondovi poput npr. fonda Dvorskog ratnog vije─ça u Be─Źu u stoljetnome kontinuitetu gotovo nesavladivi za istra┼żiva─Źa koji se danas kao pojedinac ┼żeli oku┼íati u pisanju povijesti kraji┼íkih pukovnija kao sinteza ili u izradi ambicioznije specijalisti─Źke rasprave o pojedinim aspektima njihove pro┼ílosti sa znanstvenoga stajali┼íta. U jednom i u drugom slu─Źaju, poznavanje njema─Źkoga jezika i njema─Źkoga pisma je nu┼żno, posla ima vi┼íe nego dovoljno, ali je i profesionalni izazov utoliko na razli─Źite na─Źine vi┼íestruko primamljiv.

 

Biobibliografija

┼Żeljko Holjevac ro─Ĺen je 15. prosinca 1973. u Brinju. Osnovnu je ┼íkolu polazio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Oto─Źcu i Senju. Akademski stupanj doktora povijesnih znanosti stekao je 2006. na Filozofskom fakultetu Sveu─Źili┼íta u Zagrebu. Bio je asistent u Institutu dru┼ítvenih znanosti ÔÇťIvo PilarÔÇŁ u Zagrebu. Od 2007. zaposlen je kao docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predavao je na Hrvatskim studijima i U─Źiteljskom fakultetu Sveu─Źili┼íta u Zagrebu, a jedan semestar i na Filozofskom fakultetu Sveu─Źili┼íta u Splitu. Istra┼żiva─Źki je vi┼íe puta boravio u inozemstvu, najvi┼íe u arhivima i knji┼żnicama u Be─Źu i Budimpe┼íti. Predsjednik je Dru┼ítva za hrvatsku povjesnicu i Dr┼żavnog povjerenstva za natjecanje u─Źenica i u─Źenika osnovnih i srednjih ┼íkola iz povijesti, a kao vanjski suradnik vodi Podru─Źni centar Instituta dru┼ítvenih znanosti ÔÇťIvo PilarÔÇŁ u Gospi─çu. Bavi se prete┼żno Vojnom krajinom i gradi┼í─çanskim Hrvatima, hrvatsko-ma─Ĺarskim odnosima i razli─Źitim srodnim temama s te┼żi┼ítem na modernom i suvremenom razdoblju. Sudjelovao je dosad s priop─çenjima na vi┼íe me─Ĺunarodnih i doma─çih znanstvenih skupova, konferencija, kongresa, simpozija, seminara, kolokvija, tribina i okruglih stolova. Kao autor ili suautor objavio je pet znanstvenih i jednu popularnu knjigu, vi┼íe znanstvenih radova i stru─Źnih priloga u doma─çim i inozemnim ─Źasopisima i zbornicima, te ud┼żbenik povijesti za sedmi razred osnovne ┼íkole i tre─çi razred gimnazije. Uredio je i dva zbornika radova, od ─Źega jedan u dvije knjige.

Izbor iz bibliografije:

Gospi─ç u Vojnoj krajini (1689. – 1712. – 1881.). Prilog slici gospi─çke pro┼ílosti. Hrvatski zemljopis. Zagreb, 2002.

Brinjsko-li─Źki ustanak 1746. godine. Meridijani. Samobor, 2004.

Ivan Dominik Vukasovi─ç. Zemljopisni i povijesni novi opis Karlova─Źkog generalata u Kraljevini Hrvatskoj (1777.). Dr┼żavni arhiv. Gospi─ç, 2005. (priredio ┼Żeljko Holjevac)

Gradi┼í─çanski Hrvati u Ma─Ĺarskoj i Hrvati u Slova─Źkoj. Analiza hrvatskih naselja u zapadnoj Ma─Ĺarskoj i Slova─Źkoj. Croatica. Zagreb ÔÇô Budapest ÔÇô Bratislava, 2006. (u koautorstvu s Tomislavom Jeli─çem)

Hrvatsko-slavonska Vojna krajina i Hrvati pod vla┼í─çu Osmanskoga Carstva u ranome novom vijeku. 2. svezak Hrvatske povijesti u ranome novom vijeku. Barbat & Leykam International. Zagreb, 2007. (u koautorstvu s Nenadom Moa─Źaninom)

Gackom kroz povijest. Hrvatski radio Oto─Źac. Oto─Źac, 2009.

Ogulinska pukovnija (1746.-1873.). Polazišta. Matica hrvatska. Ogulin, 2012. (u tisku)

Podijelite Više
by

Dr. sc. Andrej Hozjan, doc.
Filozofska fakulteta, Univerza v Mariboru

┼ápijuna┼ża i vojnopo┼ítanska djelatnost na prostoru Slavonske vojne krajine tesjeverozapadne Hrvatske do ranog 17. stolje─ça

 

V mnogih spisih in mnenjih o kraji┼íkem protitur┼íkem vojskovanju se je zmeraj zelo poudarjala potreba po dobro organiziranem ┼ípijoniranju kot enem od bistvenih elementov kraji┼íkega boja. Naloge vzpostavljanja obve┼í─Źevalne mre┼że na Slavonski VK so zmeraj imeli kraji┼íki poveljniki. Ti so se pa─Ź zna┼íli, kot so se mogli. Za ┼ípijone so najve─Źkrat nastavljali vla┼íke/usko┼íke in v nekaj primerih tudi hrva┼íke ljudi. Seveda si je tudi doma─Źe hrva┼íko plemstvo samo iskalo zaupne informacije in nastavljalo ┼ípione, npr. Zrinski. Brez njih bi bili prete┼żno nem┼íko govore─Źi poveljniki popolnoma izgubljeni. V letih poveljnika Ivana Lenkovi─ça so npr. vzpostavili o─Źitno dobro delujo─Ź sistem obve┼í─Źanja in ┼ípijoniranja, ki pa je z njegovim odhodom mo─Źno upadel. ┼ápijonski centri v osmanskem zaledju so bili mesta Po┼żega, P├ęcs, Beograd in Osijek. Kontra┼ípijona┼żni ukrepi so bili neizprosni in okrutni, saj je razkrinkane ┼ípijone na obeh straneh ─Źakala enaka kazen ÔÇô kol ali utopitev.

Najpomembnej┼íi del ┼ípijona┼że so nedvomno bila denarna sredstva. ┼Że v 40. in 50. letih se ┼ítajerski de┼żelni poveljniki kot Luka Sz├ękelyi/Zekel, Jurij Wildenstein in drugi prito┼żujejo de┼żeli tako zaradi nerednega izpla─Źevanja ┼ípijonskega denarja kot tudi zaradi prenizkih vsot. Nemogo─Źe je preveriti, kam je ┼ípijonski denar dejansko prihajal, ali v ┼żepe samih poveljnikov ali pa so bile zahteve ┼ípijonov res tako visoke. Nekateri obve┼í─Źevalci so o─Źitno lahko zaslu┼żili res lepe denarje, npr. ┼ípijon Dimitar Miloviti─ç, ki je leta 1557 dobil 12 dukatov oziroma 21 goldinarjev pla─Źila na mesec.

Vojnopo┼ítna mre┼ża je bila drugi obve┼í─Źevalni korak de┼żele za pretok informacij z boji┼í─Ź v Gradec in obratno. Osnovne organizacijske zna─Źilnosti de┼żelne vojne po┼íte so bile preproste: v dolo─Źenem kraju ali celo na bolj izpostavljeni lokaciji so de┼żelni uradniki ali kraji┼íki poveljniki na┼íli posameznika, ki jim je s podpisom pogodbe jam─Źil za hiter prenos po┼íte od svoje postaje do obeh sosednjih postaj. Za ─Źas od 1540 do 1608 je bilo mo┼żno po virih ugotoviti natanko 105 de┼żelnih po┼ítarjev in po┼ítaric na liniji Gradec ÔÇô Maribor ÔÇô Ptuj ÔÇô Vara┼żdin in Zagreb. Iz Vara┼żdina in Zagreba so po┼íto v Kri┼żevce prina┼íali redni po┼ítni jezdeci. V Koprivnici je de┼żelna vojnopo┼ítna postaja zanesljivo delala v letih 1542 in 1543, pozneje pa ne ve─Ź. Do Koprivnice in do drugih izpostavljenih utrdb v Podravini so namre─Ź po┼íto iz Vara┼żdina in nazaj zaradi nevarnosti prena┼íali┬á izklju─Źno sami vojaki. Od sredine stoletja naprej so stalne de┼żelne po┼ítne postaje na slavonskih tleh bile: Sv. Kri┼ż Za─Źretje (ukinjena sredi 70. let), Lepoglava ÔÇô pozneje preseljena v Dru┼íkovec in nato v Krapino, Zagreb, pod Lipo (? nad Zagrebom) ÔÇô pozneje preseljena v Gornjo Bistro, in Vara┼żdin.

Tudi tu so glavno vlogo igrala sredstva. Pla─Źilna osnova ni bil izvajalec – ─Źlovek, temve─Ź po┼ítni konj, podobno kot pri najemni┼íkem vojaku ÔÇô konjeniku. Po┼ítno slu┼żbo na slavonskih postajah so obi─Źajno izro─Źali ljudem s krajine, znanim vojakom, ni┼żjim plemi─Źem ali me┼í─Źanom. Najbolj znani po┼ítarji tukaj so bili: v Vara┼żdinu ve─Źkratni vara┼żdinski mestni sodnik Jurij Fleischmann, sicer gradbenik in pri┼ílek iz slovenske ┼átajerske, plemi─Ź Ferdinand Herkovi─ç in nato njegova vdova Elizabeta Herkovi─ç; v Dru┼íkovcu plemi─Ź Mihael Dru┼íkovi─ç; na lokaciji pod Lipo ─Źlani plemi┼íke dru┼żine Mirkovi─ç; v Zagrebu koro┼íki plemi─Ź Hanns Ulrich Peuscher in nato znani zagreb┼íki veletrgovec italijanskega rodu Lucio Calcinelli, in drugi.

 

Biobibliografija

Doc. dr. Andrej Hozjan ro─Ĺen je 1964. u Mariboru, gdje zavr┼íava osnovnu i srednju ┼íkolu. Studij povijesti i sociologije u Ljubljani zavr┼íava 1988., magistrirao je povijest novog vijeka 1991., a 1995. doktorirao. Do 1999. radio je u Biskupskom arhivu u Mariboru te je stekao stru─Źni naziv arhivista. Dobio je habilitaciju za docenta ranog novog vijeka. Od 1999. kao docent predaje na Sveu─Źili┼ítu u Mariboru (na Pedago┼íkom fakultetu, a kasnije na Filozofskom fakultetu). ─îlan je vi┼íe redakcijskih i uredni─Źkih savjeta slovenskih i hrvatskih znanstvenih ─Źasopisa. Objavljuje ─Źlanke, rasprave, monografije, dijelove monografija, enciklopedijske, biografske radove i drugo u Sloveniji, Austriji, Mad┼żarskoj i Hrvatskoj. Od 2000. godine aktivno sura─Ĺuje s ista┼żiva─Źima na prostoru Republike Hrvatske.

Izbor iz bibliografije:

ÔÇťPostanak i razvoj po┼ítanske ustanove i ostalih na─Źina prijenosa obavijesti u SZ Hrvatskoj od 1500.-1783.ÔÇŁ u: Hozjan, Andrej (ur.). Po┼íta sjeverozapadne Hrvatske. Zagreb – Vara┼żdin, 2002., 33-50.

ÔÇťPo┼ítanska djelatnost na podru─Źju sjeverozapadne Hrvatske od 1783. do 1918.ÔÇŁ u: Hozjan, Andrej (ur.). Po┼íta sjeverozapadne Hrvatske. Zagreb – Vara┼żdin, 2002., 51-78. (u koautorstvu s ─Éur─Ĺicom Cesar)

ÔÇťSZ Hrvatska na jo┼żefinskih voja┼íkih kartah 1782-1785.ÔÇŁ u: Mohorovi─Źi─ç, Andre – Stipeti─ç, Vladimir (ur.). Zbornik radova me─Ĺunarodnog znanstvenog simpozija Stvarala─Źki potencijali u funkciji dru┼ítveno-ekonomskog i kulturnog razvoja sjeverozapadne Hrvatske: Vara┼żdin, 21. i 22. studeni 2002: proceedings, Vara┼żdin 21.-22. November 2002. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad. Vara┼żdin, 2002., 519-526.

 

ÔÇťVojak na krajini: prispevek k biografiji Luke K├Âvendi Sz├ękelyja/Zekela, barona ormo┼íkega (1500-1574).ÔÇŁ u: Hernja-Masten, Marija – Korpi─Ź, Nevenka – Kresnik, Zdenka (ur.). Ormo┼ż skozi stoletja. Knj. 1. Ob─Źina. Ormo┼ż, 2005., 226-245.

ÔÇťNara┼í─Źanje obsega prometa na ju┼żnem obmejnem prostoru severovzhodne Slovenije v smeri severozahodne Hrva┼íke od 16. do poznega 18. stoletja.ÔÇŁ u: Bo┼żi─Źevi─ç, Josip (ur.). Prometna povezanost Hrvatske s europskim zemljama u funkciji dru┼ítveno-ekonomskog i kulturnog razvoja sjeverozapadne Hrvatske. Zbornik radova s me─Ĺunarodnoga znanstvenoga skupa odr┼żanog u Vara┼żdinu 10.-11. studenoga 2005.: proceedings of the International Scientific Symposium held in Vara┼żdin, 10-11 November 2005. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad. Zagreb – Vara┼żdin, 2005., 137-146.

ÔÇťMo┼żnosti zdravstvene rehabilitacije slavonskih kraji┼ínikov v 16. in 17. stoletju.ÔÇŁ u: ─îasopis za zgodovino in narodopisje. Letn. 77. N. v. 42. ┼át. 4. 2006, 5-15.

ÔÇťReka Drava in njeni signifikantni kraji na jo┼żefinski voja┼íki izmeri za ozemlje republike Slovenije. Die Drau und seine bedeutende Siedlungen auf der josephinischen Landesaufnahme f├╝r das Gebiet der Republik Slowenien.ÔÇŁ u: Ekonomska i ekohistorija. Vol. 3. Br. 3. 2007., 190-205.

ÔÇťDie Gestalt der slowenischen Geschichte am Beginn des dritten Jahrtausends: die Suche nach dem eigenen Weg und mehr.ÔÇŁ u: Mitteilungen des Instituts f├╝r oesterreichische Geschichtsforschung. Bd. 115. Hf. 1/2. 2007., 153.

ÔÇťO kulturi dopisovanja ─Źez dr┼żavno mejo: korespondenca o sporu med ‘Ptuj─Źanom’ in Krapin─Źanom konec 16. stoletja.ÔÇŁ u: Studia Historica Slovenica. Letn. 8. ┼át. 2/3. 2008., 293-306.

ÔÇťVara┼żdinska vojnopo┼ítna postaja in po┼ítarji v 16. stoletju.ÔÇŁ u: ┼áicel, Miroslav – Ka┼ítela, Slobodan (ur.). 800 godina slobodnog kraljevskog grada Vara┼żdina 1209.-2009. Zbornik radova s me─Ĺunarodnog znanstvenog skupa odr┼żanog 3. i 4. prosinca 2009. godine u Vara┼żdinu. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni rad u Vara┼żdinu. Vara┼żdin, 2009., 263-276.

ÔÇťMaribor v prvih dveh desetletjih po pridobitvi ┼íkofije: podoba mestnega razvoja in prebivalstva, pomen prenosa ┼íkofijskega sede┼ża in primerjave mesta z drugimi spodnje┼ítajerskimi mesti.ÔÇŁ u: Studia Historica Slovenica. Letn. 10. ┼át. 2/3. 2010., 357-397.

ÔÇťHerrschafts-, Adels- und Privatarchive in Slowenien.ÔÇŁ u: Gfrorner, Sabine – Follner, Michaela – Hochedlinger, Michael – Je┼Ö├íbek, Rudolf – Just, Thomas (ur.). Archivpflege und Archivalienschutz: das Beispiel der Familienarchive und ÔÇťNachl├ĄsseÔÇŁ. Mitteilungen des ├ľsterreichischen Staatsarchivs. Bd. 56. Studien Verlag. Wien, 2011., 625-660. (u koautorstvu s: Mihom Preinfalk, Dejanom Zadravec, Zdenkom Bonin i Donatellom Porcedda)

Franc III. Nádasdy in Prekmurje. Ob 340. obletnici usmrtitve protihabsburškega zarotnika. Ferenc III Nádasdy and Prekmurje. On the 340th anniversary of the assassination of the anti-Habsburg conspirator. Kronika (Ljublj.). Letn. 59, 2. 2011., 211-230.

 

Podijelite Više
by

Dr. sc. Hrvoje Petri─ç
Filozofski fakultet u Zagrebu

 

ÔÇťMalo ledeno dobaÔÇŁ i vojnokraji┼íki prostori

 

ÔÇťMalo ledeno dobaÔÇŁ je u Vojnoj krajini kao i u ostalim dijelovima Europe trajalo otprilike izme─Ĺu 16. stolje─ça i 1850. godine. Tada┼ínja klima se na spomenutom prostoru u mnogo ─Źemu razlikovala od dana┼ínje. Zahla─Ĺenje u ranome novome vijeku je na vi┼íe na─Źina utjecalo na ljude i okoli┼í. Kao prvo, ─Źesta zamrzavanja rijeka omogu─çavala su gotovo nesmetane prijelaze osmanskih postrojbi na habsbur┼íki teritorij i obrnuto. Drugo, sni┼żavanje temperatura je vjerojatno moglo utjecati na promjene u biljnom i ┼żivotinjskom svijetu, ┼íto je vjerojatno imalo odraz na prehranu stanovni┼ítva i njegovu brojnost. Tre─çe, mogu─çe je, barem jednim dijelom, povezati migracije pravoslavnog vla┼íkog stanovni┼ítva s globalnim zahla─Ĺenjem. Ono se pod utjecajem zahla─Ĺenja spu┼ítalo iz planinskih predjela u nizinske prostore i kotline. U nizinskim je prostorima ┼żivjelo drugo stanovni┼ítvo pa je dolazilo do sukoba, no nalazilo se puta i k su┼żivotu. U izvje┼í─çima graditelja s kraja 16. stolje─ça vidi se utjecaj niskih temperatura na habsbur┼íke pograni─Źne utvrde Vojne krajine ┼íto je smanjivalo njihovu obrambenu snagu. Razdoblje prve polovice 17. stolje─ça je moglo biti ne┼íto toplije od ranijeg i kasnijeg perioda. Autor poku┼íava na─çi odgovore na pitanja – da li bi najni┼że temperature oko 1600. na neki na─Źin smjeli povezati sa osmansko-habrsur┼íkim ratom od 1593. do 1606. godine? Da li je doseljavanje novog stanovni┼ítva na habsbur┼íki prostor na prijelazu iz 16. u 17. stolje─çe, uz druge razloge, moglo imati uzroke u zahla─Ĺenju? Da li je zatopljenje sredinom 17. stolje─ça mogu─çe povezati sa dobom ubrzanijeg gospodarskog i demografskog razvitka pograni─Źnih naselja?

 

Biobibliografija

Hrvoje Petri─ç (Koprivnica, 1972.) ÔÇô diplomirao geografiju i povijest na Prirodoslovno-matemati─Źkom fakultetu, a magistrirao i doktorirao povijest na Filozofskom fakultetu Sveu─Źili┼íta u Zagrebu gdje je zaposlen od 2001. godine. Predavao je kolegije iz povijesti okoli┼ía (ekohistorije), ekonomske historije te iz povijesti srednje i jugoisto─Źne Europe na Sveu─Źili┼ítima u Zagrebu i Splitu. Izvr┼íni je urednik znanstvenih ─Źasopisa ÔÇťPodravinaÔÇŁ i ÔÇťEkonomska i ekohistorijaÔÇŁ. Sudjelovao je na vi┼íe znanstvenih konferencija. Stru─Źno se usavr┼íavao u inozemstvu (SAD, Njema─Źka, Izrael, Austrija, Slovenija, Ma─Ĺarska itd.). Za svoj rad je nagra─Ĺivan. Autor je brojnih radova.

Izbor iz bibliografije:

Op─çina i ┼żupa Drnje, povijesno-geografska monografija. Nakladna ku─ça ÔÇťDr. FeletarÔÇŁ. Drnje, 2000.

Novi Zrin. Zrinska utvrda na Muri (1661.-1664.). Nakladna ku─ça ÔÇťHrvatski zemljopis – Naklada dr. Feletar.ÔÇŁ Zagreb – Donja Dubrava, 2001. (u koautorstvu s Dragutinom Feletar i ┬áPetarom Feletar)

Koprivnica u 17. stolje─çu ÔÇô okoli┼í, demografske, dru┼ítvene i gospodarske promjene u pograni─Źnom gradu. Izdava─Źka ku─ça ÔÇťMeridijaniÔÇŁ. Samobor, 2005.

ÔÇťTko su ‘Slovenci’ ili Slavonci u Hrvatsko-slavonskoj Vojnoj krajini tijekom 17. stolje─ça.ÔÇŁ u: Radovi Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveu─Źili┼íta u Zagrebu. Vol. 39. Zagreb, 2007., 23-38.

ÔÇť’Neodr┼żivi razvoj’ ili kako je kr─Źenje ┼íuma u ranome novom vijeku omogu─çilo ┼íirenje ─Éur─Ĺeva─Źkih pijesaka.ÔÇŁ u: Ekonomska i ekohistorija. Br. 4. Zagreb-Samobor, 2008., 5-26.

ÔÇťThe Fortress as an Economic Factor: The Slavonian Military Border in the 17th Century.ÔÇŁ u: Heppner, H. – Barbarics-Hermanik, Zs. (ur.). T├╝rkenangst und Festungsbau. Frankfurt am Main, 2009., 109-128.

ÔÇťPrilozi poznavanju Vara┼żdina kao sredi┼íta Vara┼żdinskog generalataÔÇŁ u: 800 godina slobodnog kraljevskog grada Vara┼żdina 1209.-2009. Zbornik radova s me─Ĺunarodnog znanstvenog skupa odr┼żanog 3. i 4. prosinca 2009. u Vara┼żdinu. Zagreb-Vara┼żdin, 2009., 245-260.

ÔÇťTko su Kranjci u Lici i Krbavi krajem 17. i po─Źetkom 18. stolje─ça.ÔÇŁ u: Identitet Like: korijeni i razvitak. Knj. I. Zagreb-Gospi─ç, 2009., 385-398.

ÔÇťDie Grenzstadt Copreiniz (Koprivnica) im 17. Jahrhundert: Menschen, Festung, Vorstad.ÔÇŁ u: Zeitschrift des Historischen Vereines f├╝r Steiermark. 100. Graz, 2009., 479-490.

Pograni─Źna dru┼ítva i okoli┼í. Vara┼żdinski generalat i Kri┼żeva─Źka ┼żupanija u 17. stolje─çu. Dru┼ítvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju i Izdava─Źka ku─ça ÔÇťMeridijaniÔÇŁ. Zagreb-Samobor, 2012.

Podijelite Više
by

Karl Kaser
Graz

Historiografie der Milit├Ąrgrenze: Alte und neue Herausforderungen

 

Die Weiterentwicklung der Geschichtsschreibung steht in einem st├Ąndigen Spannungsfeld zwischen den Elementen der allgemeinen Entwicklung eines wissenschaftlichen Fachs, den individuellen Interessen von Forschern und Forscherinnen sowie den allgemeinen gesellschaftlichen Rahmenbedingungen. Je nach den ├Âkonomischen, politischen und kulturellen Rahmenbedingungen wird das eine oder andere Element ├╝berwiegen. Diese Beobachtung trifft insbesondere auf die Geschichte der Habsburgischen Milit├Ąrgrenze in Kroatien zu, die einen Sonderstatus in der europ├Ąischen Geschichte aufweist.

Im ersten Teil meines Beitrags werde ich auf einige Entwicklungslinien in der Milit├Ąrgrenz-Geschichtsschreibung der Vergangenheit eingehen. Diese alten staatspolitischen und oder ideologischen Herausforderungen bewegten sich in einem relativ engen Interessensrahmen. Die vor etwa drei Jahrzehnten einsetzende Pluralisierung in den Geschichtswissenschaften stellen teilweise g├Ąnzlich neue Herausforderungen auch f├╝r die Milit├Ąrgrenzhistoriografie dar, auf welche ich im zweiten Teil meiner Ausf├╝hrungen eingehen werde. Fragestellungen, die aus Ans├Ątzen der Mikrogeschichte, der Umweltgeschichte, der Historischen Anthropologie, der Familien- und Geschlechtergeschichte, der Neuen Milit├Ąrgeschichte oder der Transfer- und Vergleichsgeschichte abgeleitet werden, d├╝rften die Geschichte der Milit├Ąrgrenze in Zukunft in einem anderen Licht erscheinen lassen als bisher.

 

Biobibliografie

Karl Kaser begann seine akademische Laufbahn 1980 an der Abteilung f├╝r S├╝dosteurop├Ąische Geschichte an der Karl-Franzens-Universit├Ąt Graz, wo er 1996 zum ordentlichen Professor f├╝r S├╝dosteurop├Ąische Geschichte berufen wurde. Seine Forschungen in den letzten beiden Jahrzehnten konzentrierten sich auf die Geschichte der Geschlechterbeziehungen, Familie und Migration. Er leitete zahlreiche Forschungsprojekte zu diesen Themenbereichen.

Zu seinen j├╝ngsten Monografien z├Ąhlen ÔÇťPatriarchy after Patriarchy. Gender Relations in the Balkans and in Turkey, 1500 bis 2000 (2008)ÔÇŁ und ÔÇťBalkan und Naher Osten. Einf├╝hrung in eine gemeinsame GeschichteÔÇŁ (2011). Kaser habilitierte sich im Jahr 1985 mit dem Werk ÔÇťFreier Bauer und Soldat. Die Militarisierung der agrarischen Gesellschaft an der kroatisch-slawonischen Milit├Ąrgrenze (1535-1881)ÔÇŁ (Graz 1986; B├Âhlau: Wien-K├Âln-Weimar 1997). Das Buch erschien in kroatischer ├ťbersetzung unter dem Titel ÔÇťSlobodan seljak i vojnik. Povoja─Źenje agrarnog dru┼ítva u Hrvatsko-slavonskoj Vojnoj krajini (1535-1881.)ÔÇŁ, Naprijed, Zagreb, 1997. und wird noch in diesem Jahr in japanischer ├ťbersetzung erscheinen.

Podijelite Više
by

G├ęza P├ílffy (Budimpe┼íta)

Die T├╝rkenabwehr und die Milit├Ąrkartographie der Habsburgermonarchie in Ungarn und KroatienÔÇôSlawonien im 16. Jahrhundert

 

Die Expansion des Osmanischen Reiches im Raum zwischen Adria und Donau f├╝hrte zu einer besonderen Entwicklung des Festungsbaus, der Milit├Ąrkartographie sowie ├╝berhaupt des gesamten Milit├Ąrwesens in der Habsburgermonarchie. Eine markante Umgestaltung des Milit├Ąrwesens ÔÇô die auch als Milit├Ąrische Revolution bezeichnet werden kann ÔÇô fand bereits in der zweiten H├Ąlfte des 16. Jahrhunderts im K├Ânigreich Ungarn und Kroatien ebenfalls statt. Die Grundsteine der Milit├Ąrverwaltung der Habsburgermonarchie des 17. und 18. Jahrhundertes wurden haupts├Ąchlich schon damals, in erster Linie in Bezug auf den kroatisch-ungarischen Kriegsschauplatz gelegt: 1556 wurde der Wiener Hofkriegsrat als selbstst├Ąndiges Regierungsorgan der Osmanenabwehr und des Milit├Ąrwesens errichtet. Die ersten modernen Festungen der Monarchie wurden in Ungarn und Kroatien aufgebaut. Ebenso erfolgten die ersten systematisch durchgef├╝hrten, neulich entdeckten milit├Ąrkartographischen Vermessungen an der ungarischen sowie an der kroatisch-slawonischen Grenze. Ihre Festungen bzw. die dort dienenden Soldaten wurden im 16. Jahrhundert mit immer moderneren Feuerwaffen ausgestattet. All diese Schritte konnten doch die Expansion des Osmanischen Weltreiches, das dem mitteleurop├Ąischen L├Ąnderkomplex der Habsburger sowohl milit├Ąrisch als auch wirtschaftlich ├╝berlegen war, nur teilweise stoppen. F├╝r die Habsburgermonarchie und innerhalb deren f├╝r das K├Ânigreich Ungarn und Kroatien bedeutete diese Tatsache jedoch einen Riesenerfolg.

 

Biobibliografie

G├ęza P├ílffy (geb. 1971) studierte an der E├Âtv├Âs Lor├índ Universit├Ąt in Budapest Geschichte und Archivwissenschaft, daneben Osmanische Studien und Slawistik; Promovierung 1999, Fach Geschichte, Thema: Die Milit├Ąrjustiz in Ungarn im 16. und 17. Jahrhundert. Doktor der Ungarischen Akademie der Wissenschaften 2010, Thema: Das K├Ânigreich Ungarn und die Habsburgermonarchie im 16. Jahrhundert. Seit 1994 wissenschaftlicher Mitarbeiter, seit September 2010 Abteilungsleiter der Fr├╝hen Neuzeit am Institut f├╝r Geschichte der Ungarischen Akademie der Wissenschaften und seit 2003 auch wissenschaftlicher Berater am Institute of Habsburg History in Budapest. Sein Forschungsschwerpunkt liegt im Bereich der fr├╝hneuzeitlichen Geschichte Ungarns und der mitteleurop├Ąischen Habsburgermonarchie: 20 B├Ąnde und 170 Studien auf Ungarisch, Deutsch, Englisch, Franz├Âsisch, Kroatisch, Slowakisch und Tschechisch zur Politik-, Milit├Ąr- und Adelsgeschichte des K├Ânigreich Ungarn und Kroatien im 16. und 17. Jahrhundert u. a.: Ungarn und die Habsburgermonarchie, ungarische St├Ąnde und Aristokratie, T├╝rkenabwehr in Ungarn und Kroatien, Milit├Ąrkartographie, Nachrichtendienst, Milit├Ąrjustiz in den Grenzfestungen, Wiener Hof und die ungarischen St├Ąnde, Adelsintegration in der Kaiserstadt, ungarische Kr├Ânungen, Migration der Kroaten nach Ungarn und ├ľsterreich (u. a. Povijest Ma─Ĺarske : Ugarska na granici dvaju imperija (1526.-1711.) Samobor : Meridijani, 2010. [Bibliotheca Historia Croatica, 57.] 295 p.). Redaktionsmitglied verschiedener ungarischen, kroatischen und tschechischen historischen Zeitschriften (u. a. Podravina: ─îasopis za multidisciplinarna istra┼żivanja, Radovi Zavoda za hrvatsku povijest und Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti HAZU). 1999ÔÇô2000: Stellvertreter-Generalsekret├Ąr der Ungarischen Historischen Gesellschaft. Seit 1994 Lehrveranstaltungen an der E├Âtv├Âs Lor├índ Universit├Ąt in Budapest bzw. an der Universit├Ąt in Miskolc und P├ęcs. Hobbys: Laufen, Mathematik, klassische Musik.

Podijelite Više