Najava predavanja prof. dr. sc. Drage Roksandi─ça

Najava predavanja

Predavanje prof. dr. sc. Drage Roksandi─ça pod nazivom Kraji┼ínici i Hrvatsko-slavonska Vojna krajina 1848.: izazovi liberalizacije i neomilitarizacije odr┼żat ─çe se 11. lipnja 2012. od 12.30 do 14.00 u A-202 (Filozofski fakultet u Zagrebu). Vi┼íe informacije mo┼żete saznati ovdje.

Najava predavanja

Predavanje Marine Bregovac Pisk pod nazivom Ban Josip Jela─Źi─ç i njegovi sere┼żani u likovnim djelima vezanim uz 1848. i 1849. godinu (primjeri iz Zbirke slika i grafika Hrvatskog povijesnog muzeja) odr┼żat ─çe se 4. lipnja 2012. od 12.30 do 14.00 u A-202 (Filozofski fakultet u Zagrebu). Vi┼íe informacije mo┼żete saznati ovdje.

Najava predavanja

Predavanje Jovana Pe┼íalja pod nazivom Najimpresivnija granica centralne Evrope. Habzbur┼íka granica prema Osmanskom carstvu 1739-1791. odr┼żat ─çe se 28. svibnja 2012. od 12.30 do 14.00 u A-202 (Filozofski fakultet u Zagrebu). Vi┼íe informacije mo┼żete saznati ovdje.

O Triplex Confiniumu

Me─Ĺunarodni istra┼żiva─Źki projekt ÔÇťTriplex ConfiniumÔÇŁ pokrenut je 1996. godine suradnjom znanstvenika, doktoranada i poslijediplomskih studenata iz Zagreba, Graza i Budimpe┼íte. U institucionalnom smislu Projekt je utemeljen kao zajedni─Źki poduhvat Zavoda za hrvatsku povijest (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet, Sveu─Źili┼íte u Zagrebu), Abteilung f├╝r S├╝dosteurop├Ąische Geschichte (Universit├Ąt Graz, Austrija) te Institute on Southeastern Europe (Central European University Budapest, Ma─Ĺarska). Utemeljili su ga prof. dr. sc. Drago Roksandi─ç i prof. dr. sc. Karl Kaser. Godine 2004., kroz "Interreg III A", institucionalizirana je suradnja s Dipartimento di Storia, Universit├á di Padova. Godine 2005, IRP "Triplex Confinium" je uspostavio i projektnu suradnju s japanskim povjesni─Źarima. Triplex confinium ili trome─Ĺa, grani─Źni je prostor izme─Ĺu Osmanskog Carstva, Habsbur┼íke Monarhije i Mleta─Źke Republike od 16. do 18. stolje─ça na prostoru dana┼ínje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sama to─Źka dodira tih triju imperija odre─Ĺena je pregovorima komisije za razgrani─Źenje te internacionalno priznata mirom u Srijemskim Karlovcima 1699. godine. Bio je to Medve─Ĺak (sada Medve─Ĺa Glavica), na vrhu Debelog Brda, sjeveroisto─Źno od Knina.

Najnoviji komentari

    Slijedite nas

    Registracija

    Registracije trenutačno nisu omogućŠene.

    Stare web stranice projekta Triplex Confinium

    Stranice "Triplex Confinium" prisutne su na internetu od 2004. godine. Stariju ina─Źicu stranice mo┼żete vidjeti na www.ffzg.unizg.hr/pov/zavod/triplex/.