Najava predavanja prof. dr. sc. Drage Roksandića

Najava predavanja

Predavanje prof. dr. sc. Drage Roksandića pod nazivom Krajišnici i Hrvatsko-slavonska Vojna krajina 1848.: izazovi liberalizacije i neomilitarizacije održat će se 11. lipnja 2012. od 12.30 do 14.00 u A-202 (Filozofski fakultet u Zagrebu). Više informacije možete saznati ovdje.

Najava predavanja

Predavanje Marine Bregovac Pisk pod nazivom Ban Josip Jelačić i njegovi serežani u likovnim djelima vezanim uz 1848. i 1849. godinu (primjeri iz Zbirke slika i grafika Hrvatskog povijesnog muzeja) održat će se 4. lipnja 2012. od 12.30 do 14.00 u A-202 (Filozofski fakultet u Zagrebu). Više informacije možete saznati ovdje.

Najava predavanja

Predavanje Jovana Pešalja pod nazivom Najimpresivnija granica centralne Evrope. Habzburška granica prema Osmanskom carstvu 1739-1791. održat će se 28. svibnja 2012. od 12.30 do 14.00 u A-202 (Filozofski fakultet u Zagrebu). Više informacije možete saznati ovdje.

O Triplex Confiniumu

Međunarodni istraživački projekt “Triplex Confinium” pokrenut je 1996. godine suradnjom znanstvenika, doktoranada i poslijediplomskih studenata iz Zagreba, Graza i Budimpešte. U institucionalnom smislu Projekt je utemeljen kao zajednički poduhvat Zavoda za hrvatsku povijest (Odsjek za povijest, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu), Abteilung für Südosteuropäische Geschichte (Universität Graz, Austrija) te Institute on Southeastern Europe (Central European University Budapest, Mađarska). Utemeljili su ga prof. dr. sc. Drago Roksandić i prof. dr. sc. Karl Kaser. Godine 2004., kroz "Interreg III A", institucionalizirana je suradnja s Dipartimento di Storia, Università di Padova. Godine 2005, IRP "Triplex Confinium" je uspostavio i projektnu suradnju s japanskim povjesničarima. Triplex confinium ili tromeđa, granični je prostor između Osmanskog Carstva, Habsburške Monarhije i Mletačke Republike od 16. do 18. stoljeća na prostoru današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sama točka dodira tih triju imperija određena je pregovorima komisije za razgraničenje te internacionalno priznata mirom u Srijemskim Karlovcima 1699. godine. Bio je to Medveđak (sada Medveđa Glavica), na vrhu Debelog Brda, sjeveroistočno od Knina.

Najnoviji komentari

  Slijedite nas

  Registracija

  Ako nemate račun, registirajte se putem ovog obrasca.

  Samo jedan klik.

   Stare web stranice projekta Triplex Confinium

   Stranice "Triplex Confinium" prisutne su na internetu od 2004. godine. Stariju inačicu stranice možete vidjeti na www.ffzg.unizg.hr/pov/zavod/triplex/.