Radovi deset umjetnika s izložbe ArtiParti vol. 4 koje MORATE vidjeti

Autorica: Anja Ivić

Četvrti po redu ArtiParti i ove godine se smjestio u prostoru Orisa – Kući arhitekture i kulture te u svom ovogodišnjem izdanju broji oko sto pedeset radova studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Treba napomenuti da je cijeli ArtiParti inicijativa studenata Juraja Johna Miličića, Pietra Bobana i udruge hvarskih studenata Pensat te kao takav u korijenu diferenciran od standardnih oblika kulturnih platformi namijenjenih za afirmaciju neetabliranih mladih umjetnika. Treba napomenuti da su se organizaciji ove godine priključile i studentice Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu Doris Cvetko, Irena Curić, Anja Ivić, Iva Jurlina i Martina Petrović pridonijevši promociji eventa. Upravo činjenica da studenti sami formiraju svoje polje unutar kojeg bi se kretali, predstavljali i uobličavali određeni oblik trgovine umjetninama, ArtiParti predstavlja hvalevrijedan je potez prepun potencijala. Povijest povijesti umjetnosti dokazala je da se umjetnike, pogotovo u formativnim razdobljima, ima tendenciju stavljati pod zajedničke nazivnike pa samo možemo predviđati kakav će oblik zajedničkog krova svim ovim mladim studentima projekt ArtiParti tek predstavljati.

Obzirom na dojmove s otvorenja i na feedback posjetitelja, od već spomenutih sto pedeset radova izdvojili smo radove deset umjetnika koje biste zasigurno trebali više istražiti. Četvrti ArtiParti i popratni program traju do 22. travnja, a novi već jedva čekamo.

Katija Bušlje

Listu započinjemo s kiparicom čiji nas je drveni ženski akt sve pozivao na taktilno iskustvo svojom igrom linija i grubom površinom koja svjesno odaje svoje prirodno podrijetlo bez pokušaja uljepšavanja.

Luka Čivljak

Djelo monumentalnih dimenzija čije zrcaljenje po središnjoj osi platna te kombinacija ružičastih i jako tamnih tonova odmah vizualno privlače i gledatelja uvlače u svijet i literarnu podlogu iza naslova Brothers in Arms.

Petar Čujo

Forma u kamenu dovedena do apstrakcije impozantna je skulptura besprijekorne tehničke izvedbe. Osim pohvale za tehničku i oblikovnu izvedbu, lirski moment ove skulpture ne može proći nezamijećeno.

Izabela Čuni

Mlada slikarica već se uspješno predstavila na izložbi KSPUFF-a Anomalije grada, promišljena geometrija i jednostavne boje, ali ovaj put u monumentalnim dimenzijama.

Lidija Ferenčak

Još jedna izlagačica s Anomalija grada, čiji su crteži i grafike već doživjeli afirmaciju od publike, ne prestaje nas iznenađivati i smještati svoja djela u nove kontekste i koristiti nove i često ironične okvire značenja za njihovo formiranje.

Matija Filo

Divna kamena skulptura koja predstavlja dio tijela odlično utjelovljuje kontradiktornost i polivalentnost tjelesne forme, ali i ne samo tog dijela čovjeka, već i oble plohe i oštre linije.

Nikica Jurković

Impresivne crno bijele kompozicije mladog umjetnika sigurno su mračnijeg karaktera no upravo medij grafike i crno bijela kombinacija ističu njegovu crtačku sposobnost i senzibilitet.

Alen Kasumović

Djelo sastavljeno od četiri slike savršeno funkcionira i odvojeno, a svojstvo motiva djela – mogućnost razdvajanja – Lego figurice time je dodatno potencirano i stavljeno u kontekst cijele kompozicije.

Klara Rusan

Linija i potez crteža studentice animacije zanimljivi su kao zaseban element sagledavanja unutar njenog djela. S druge strane prikazi su u cjelini obilježeni laganim horror vacui iz kojeg pršte simpatija i uspomene koje utkiva u svoja djela.

Marko Sardelić

Mnogo interesa je izazvalo njegovo platno s motivom bika koji je kao da je oblikovan pomoću matematičkih formula te iskonstruiran matematičkim i crtačkim pomagalima koji su još uvijek prisutni na djelu čime obogaćuju kompoziciju i naglašavaju njenu slojevitost.