Wikipedia projekt

wikiWikipedia projekt studentski je projekt pokrenut u ožujku 2012. Ideju o projektu razradila je studentica Odsjeka za povijest umjetnosti FFZG-a Jelena Tamindžija i iznijela ju zainteresiranim studentima Odsjeka na prvom sastanku projekta u Laubi. Od tada broj suradnika na projektu raste kao i količina informacija o hrvatskoj umjetnosti i kulturi na Wikipediji.

Cilj projekta je pružanje informacija o hrvatskoj umjetnosti i kulturi kroz objavljivanje članaka na Wikipediji. Time takva vrsta informacija postaje lakše i brže dostupna široj javnosti. Projekt se sastoji od objavljivanja po jednog članka svake nedjelje, čiji su autori studenti Odsjeka za povijest umjetnosti FFZG-a. Prije objave članke provjeravaju profesori s Odsjeka i lektoriraju ih studentice kroatistike (Ljiljana Logar, Jelena Tamindžija, Nera Vladislavić), a voditeljice projekta (Marijana Paula Ferenčić, Iva Jurlina, Ivana Obradović, Marija Perkec, Josipa Prosinečki i Raša Savić) obavljaju ostatak posla. U idućoj akademskoj godini planirana je i suradnja sa studentima anglistike koji bi u sklopu završnih radova prevodili članke na engleski jezik. Time bi informacije o hrvatskoj umjetnosti i kulturi koje plasiramo na Wikipeidiju postale dostupne i izvan Hrvatske.

Wikipedia projekt je nakon niza sastanaka, pojavljivanja novih ideja i postavljanja novih ciljeva izrastao u studentski projekt koji je od prvoga dana dobio podršku profesora na Odsjeku, a do danas ostvario suradnju s većinom muzejskih institucija u gradu Zagrebu (MUO, HMNU, MSU, HDLU, Lauba, Muzej grada Zagreba, Etnografski muzej, Galerija SC, Umjetnički paviljon, Hrvatski povijesni muzej, Klovićevi dvori, Arhiv Tošo Dabac), Društvom povjesničara umjetnosti (gdje je 6. ožujka 2013. održano prvo službeno predstavljanje projekta) i drugim relevantnim kulturnim institucijama. Pozitivne rekacije stižu i sa drugih odsjeka, ali i drugih fakulteta. Količina članaka u novinama i na internetskim portalima, kao i televizijskih priloga koji su izašli nakon predstavljanja projekta dodatno su potvrdili potrebu za takvom inicijativom i njen pozitivan karakter.

Pozivamo sve zainteresirane studente da nam se priključe u radu i pišu, pišu, pišu.

Lajkajte našu Facebook stranicu – Studenti povijesti umjetnosti – Wikipedia projekt i slobodno nas kontaktirajte na wikipedia.pum@gmail.com.