Edukacijski program Kuće ljudskih prava za studente/ice – Mladi zagovaratelji/ice za ljudska prava

Kuća ljudskih prava Zagreb poziva zainteresirane studente/ice završnih godina studija da se prijave na program edukacije „Mladi zagovaratelji/ice za ljudska prava“.

Svrha ovog programa je potaknuti studente na uključivanje u procese zagovaranja društvene pravde temeljene na standardima ljudskih prava. Koristeći metode neformalnog obrazovanja o ljudskim pravima, program je usmjeren na aktivno rješavanje problema s fokusom na razmjenu znanja i vještina u zagovaranju ljudskih prava. Iz tog razloga, premda program pruža uvid u nužnu teorijsku podlogu, fokus je stavljen na praktične aktivnosti pomaganja sudionicima/sudionicama programa u osmišljavanju i provedbi zagovaračkog plana o pitanju ljudskih prava od njihova interesa, a s ciljem pridonošenja promicanju ljudskih prava, tolerancije, kulture dijaloga i građanske odgovornosti.

Okvirni program edukacije i više informacija dostupno je na poveznici.

Očekivani početak programa je 29. studenog 2018. godine.

Prijaviti se možete do 20.11. slanjem životopisa i pisma motivacije na adresu elektroničke pošte: prijave@kucaljudskihprava.hr. Planirano je sudjelovanje 15 studenata/ica u programu, a svi/e prijavljeni/e bit će obaviješteni/e o rezultatima 25.11.2018.

Poziv na predavanje

Poziv Društva arhitekata Zagreba i inicijative Akupunktura grada svim studentima i studenticama te nastavanicima na predavanje i diskusiju “Društvene inovacije za bolji grad” koje će se održati u četvrtak 15. studenog 2018. u 18h u Društvu arhitekata Zagreba, Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb.

Više na linku:

http://www.d-a-z.hr/hr/vijesti/dr

Poziv na predstavljanje Isusovačke službe za izbjeglice

U petak 16. studenog s početkom u 14:45 na našem Fakultetu (dvorana D-2) predstavit će se Isusovačka služba za izbjeglice, jedna od najaktivnijih udruga koja pomaže izbjeglicama i migrantima te osobama koje su dobile azil u Republici Hrvatskoj u procesu integracije.

Ukoliko ste zainteresirani čuti iz prve ruke provjerene informacije o tome tko su izbjeglice i migranti, što oni žele, kako se integriraju azilanti te koje sve predrasude imamo prema izbjeglicama, dođite na ovo predstavljanje. Ujedno, na ovom predstavljanju moći ćete se informirati o načinima na koje se i Vi volonterski možete uključiti u pomaganje izbjeglicama.

Obrane diplomskih radova

Obrana diplomskog rada studentice Karoline Zelenike pod naslovom “Žene i terorizam u teorijskom diskursu: rod kao analitička kategorija” održat će se u utorak 13. studenoga 2018. u 14:45 u A-309.

Obrana diplomskog rada Barbare Palčić pod naslovom “Unutarnja sigurnost Europske unije: transformirana uloga policije u europskim integracijama” održat će se u ponedjeljak, 12. studenog 2018. s početkom u 17.00h u prostoriji A-203.

Obrana diplomskog rada studenta Branimira Seletkovića pod naslovom “Medijski prikazi sirijske izbjegličke krize: komparativna analiza odabranih hrvatskih informativnih Internet portala” održat će se u ponedjeljak, 12. studenog 2018. g. s početkom u 14 sati u prostoriji C-221.

Obavijest

U četvrtak 8. studenog 2018. godine u 12:30 sati na Filozofskom fakultetu održat će se panel rasprava na najvišoj diplomatskoj razini u povodu obljetnice svršetka Prvog svjetskog rata. Događaj organizira Paris Peace Forum, uz planiran dolazak ili sudjelovanje veleposlanika niza europskih i drugih država: Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Kanade, SAD, Srbije, Crne Gore i dr. Skup će se održati u D-VII.

Pozivaju se studenti Sociologije vojske i rata da u sklopu nadoknade nastave od 2. studenog 2018. godine prisustvuju ovoj raspravi.

Poziv na konferenciju “Centennial of the end of World War One: from the first global conflict to dialogue and reconciliation”

Poziv na gostujuća predavanja

Manos Savvakis, Assistant professor, University of the Aegean, održat će gostujuća predavanja na Odsjeku za sociologiju:

Combining Quantitative and Qualitative Methodologies: A Critical Overview, u utorak, 6. studenoga, 11.00-12.30, u dvorani A220.

Politics and places of isolation: The leprosarium of Spinalonga (1903-1957) as social institution and as lived experience, u utorak, 6. studenoga, 18.00-19.00, u dvorani A220.

The Biographical Method in Qualitative Social Research, u srijedu, 7. studenoga, 11.00-12.30, u dvorani D3.

Poziv za prisustvovanje kolokviju u okviru Poslijediplomskoga doktorskog studija sociologije; petak/subota 26. i 27. 10. 2018.

Poštovane/i kolegice i kolege,

u petak 26. i subotu 27. listopada 2018., u prostoriji A-228 (na drugom katu zgrade Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), u sklopu obligatornih nastavnih aktivnosti u okviru Poslijediplomskoga doktorskog studija sociologije (PDSS-a) održat će se semestralni kolokvij. Program kolokvija uključuje sljedeća izlaganja odnosno stavke:

PETAK 26. listopada 2018.

15.30 Pozdravna riječ voditelja PDSS-a / otvaranje kolokvija

15.35-17.05

 • Juraj JURLINA: Komore jeke na internetu
 • Marko MARELIĆ: Problematika privatnosti na društvenim mrežama
 • Goran KOLETIĆ: Uloga roditeljskog nadzora u razvojnim putanjama uporabe pornografije među adolescentima

17.05-17.45

Pauza uz osvježenje

17.45

Zaključenje prvoga radnog dan

 

SUBOTA 27. listopada 2018.

09.30-11.30

 • Valentina PANDURIĆ: Percepcija migranata: primjeri Grčke i Litve
 • Ljiljana PINTARIĆ: Migracije liječnika iz Hrvatske
 • Petra DRAŽIĆ: Normativni i institucionalni okvir psihoterapijskih praksi u Hrvatskoj
 • Vjera DUIĆ: Iskustva pacijenata i stigmatizacija medicinski potpomognute oplodnje

11.30-12.00

Pauza uz osvježenje

12.00-13.30

 • Dino VUKUŠIĆ: Pregled dosadašnjih istraživanja na polju sociologije supkultura
 • Valentina PANDURIĆ: Mladi i percepcija rizika
 • Goran KOLETIĆ: Povezanost uporabe seksualno eksplicitnih sadržaja i rizičnih seksualnih ponašanja među adolescentima – višerazinska longitudinalna analiza

13.30-14.00

Pauza uz osvježenje

14.00-15.30

 • Mateja ČEHULIĆ: Teorijski okvir doktorske disertacije – koncept pravne kulture utemeljen na strukturalnom funkcionalizmu
 • Josip JEŽOVITA: Tematiziranje metodoloških aspekata disertacije
 • Karolina LEAKOVIĆ: Rad u novinarstvu – nesiguran, potplaćen, zamjenjiv: slučaj Hrvatske

15.30-16.00

Pauza uz osvježenje

16.00

Evaluacija predstavljenih radova / zatvaranje kolokvija

Veselimo se Vašem dolasku!

Izv. prof. dr. sc. Krunoslav Nikodem, voditelj PDSS-a

Doc. dr. sc. Krešimir Žažar, zamjenik voditelja PDSS-a