Poziv na studentsko natjecanje „Case study Dugi Rat“

Ovim putem vam prosljeđujem informacije i poziv na interdisciplinarno studentsko natjecanje ekološke tematike „Case study Dugi Rat“.

Ako vas zanima kako današnjim ekološkim problemima pristupiti iz inženjerske, okolišne i društvene perspektive, ovo natjecanje pruža vam priliku za rad u interdisciplinarnom timu i kreiranju sustavnog rješenja za sanaciju industrijskog odlagališta otpada bivše tvornice ferolegura na obali Dugog Rata.

Studensko natjecanje „Case study Dugi Rat“ održat će se u Dugom Ratu (16.-19.10.2023.) u okviru suradnje hrvatskih i norveških stručnjaka na projektu financiranom od strane EEA and Norway grants.

Studenti se prijavljuju pojedinačno putem forme za prijavu, te će biti spojeni u multidisciplinarne timove.

Troškovi puta iza Zagreba i smještaja u Dugom Ratu osigurani su od strane organizatora.

Više o natjecanju i prijavi možete naći ovdje: https://cbr.grad.hr/hr/case-study-dugi-rat/

PLAKAT – Case study Dugi Rat

Poziv na konferenciju “Making a Difference: the Hope and Promise of Sexuality Studies”

U četvrtak i petak 28. i 29. 9. 2023. se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu odvija Midterm Conference Istraživačke mreže Sexuality Europske sociološke asocijacije pod nazivom “Making a Difference: the Hope and Promise of Sexuality Studies”. Ovu međunarodnu znanstvenu konferenciju su-organiziraju Hrvatsko sociološko društvo (HSD) i Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta, a odvija se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Program konferencije je dostupan na: https://esarn23.wordpress.com/programme/

Konferencija se otvara u četvrtak 28. 9. u 9:00 sati kada će nakon uvodnih pozdrava slijediti plenarni panel “Troubling Gender & Sex in Southeastern Europe” gdje će o navedenoj temi raspravljati Roman Kuhar (Sveučilište u Ljubljani), Emilia Slavova (Sveučilište u Sofiji), Aleksandar Štulhofer (Sveučilište u Zagrebu) i Adriana Zaharijević (Sveučilište u Beogradu).

Panel je otvoren zainteresiranoj javnosti, a održava se na Dvorani 3 Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zainteresirana javnost će panel moći pratiti i online, uključivanjem u Zoom sastanak u četvrtak 28. 9. u 9:00 preko poveznice: https://zoom.us/j/91659014651

Poziv

Drugi Pravnikov znanstveni skup pod nazivom “Temeljna ljudska prava – implementacija u modernom društvu s posebnim osvrtom na bioetiku” održati će se u petak, 29. rujna 2023. godine u Društvu sveučilišnih nastavnika, Frankopanska 5, s početkom u 12:00 sati.

Na skupu će biti predstavljen zbornik SOCIJALNA DRŽAVA KAO TEMELJNA VRIJEDNOST SUVREMENE REPUBLIKE HRVATSKE autora Valentina Kuzelja, Domenika Kvartuča, Sonje Cindori, Zrinke Erent-Sunko, Ane Horvat Vuković, Jasminke Lažnjak, Matije Miloša i Tajane Petrović

Program

Upisi na diplomske studije sociologije u 1. i 2. roku

Sve pristupnice i svi pristupnici prijavljeni u 1. roku upisa na diplomske studije sociologije koji su prethodno završili preddiplomski studij sociologije stekli su pravo upisa na odabrani studij i smjer. Oni koji nisu predali potpunu dokumentaciji moraju je upotpuniti do upisa na odabrani studij. Pristupnice i pristupnici  koji su prijavili za upis na dvopredmetni studij te je uz njih eventualno greškom unesen krivi smjer studija ili su se oko smjera predomislili, molimo da se jave na ilandrip@ffzg.hr.

Na svim je studijima ostalo još nešto nepopunjenih mjesta, dostupnih za upis u 2. upisnom roku. Kolegice i kolege koji u 1. roku nisu bili prijavljeni za upis na naše studije ili ne mogu upotpuniti dokumentaciju na vrijeme za upis u 1. roku pozivamo da se prijave na upis na diplomske studije sociologije u 2. upisnom roku, za koji se prijave podnose u ponedjeljak, 2. listopada, putem sustava za upis (za više informacija posjetite stranice Filozofskog fakulteta posvećene upisima na diplomske studije).

Obavijest

Studenti koji još nisu prijavili temu diplomskoga rada a trebali su je prijaviti u akademskoj godini 2022./23. moraju poslati Sinopsis diplomskog rada (uz suglasmost mentora) najkasnije do 29. 9. 2023. na mail sociologija@ffzg.hr i mentoru (u cc).

Kod prijave jedinstvenog rad na dva odsjeka potrebno priložiti i Molbu za odobrenje teme jedinstvenog diplomskog rada (poslati sken na mail ili dostaviti u tajništvo).

Javne obrane diplomskih radova

Obrana diplomskog rada studenta Adrijana Vučkovića pod naslovom “Proizvodnja doma – teorijska konceptualizacija stanovanja s Henrijem Lefebvreom” održat će se u petak 22. rujna 2023. u 13h u prostoriji C-220.

Obrana diplomskog rada studentice Lee Jelenčić pod naslovom “Utjecaj obiteljske politike na demografske trendove u Hrvatskoj” održat će se u petak 22. rujna 2023. u 11 sati u prostoriji A-228.

Obrana diplomskog rada studenta Luke Šturma pod naslovom “Feminizam, trans prava i ljevica u Srbiji i Hrvatskoj” održat će se u ponedjeljak 25. rujna 2023. u 14 sati u prostoriji A-228.

Obrana diplomskom rada „UTJECAJ VRŠNJAČKE SKUPINE NA POLITIČKU SOCIJALIZACIJU – USPOREDBA GIMNAZIJALACA I UČENIKA TROGODIŠNJIH STRUKOVNIH ŠKOLA“ kolegice Karle Bradač održati u utorak 26. rujna s početkom u 10.00 u cijelosti on-line putem platforme MS Teams (poveznica: https://teams.microsoft.com/l/meetup)

Obrana diplomskog rada studenta Daniela Pochea pod naslovom “Slavne osobe i potrošačka kultura u kontekstu promjena medijskih tehnologija” održat će se u utorak 26. rujna 2023. u 10:00 sati u prostoriji A-228.

Obrana diplomskog rada studenta Vilima Hačeka pod naslovom “Emergentizam u sociologiji – epistemološki most između akcije i strukture” održat će se u utorak 26. 9. 2023. u 11.30 sati u predavaonici A-220

Obrana diplomskog rada studenta Luke Zadravca pod naslovom “Umreženo društvo – mehanizmi, dometi i posljedice širenja dezinformacija” održat će se u utorak 26. rujna 2023. u 12:00 sati u prostoriji A-228.

Obrana diplomskog rada studentice Andriane Matić pod naslovom “Ukus i kulturni kapital publike Hrvatskog narodnog kazališta” održat će se u srijedu 27. rujna 2023. u 10h u prostoriji A-228.

Obrana diplomskog rada studenta Mislava Rajiča pod naslovom “Razvoj industrije privatne sigurnosti i promjena tradicionalne uloge države” održat će se u četvrtak 28. rujna 2023. u 12.00 sati u predavaonici A228.

Obrana diplomskog rada studentice Sare Dodigović pod naslovom “Krizno upravljanje u pandemiji – usporedba Republike Hrvatske i Republike Slovenije”,  održat će se 28. rujna 2023. u 11 sati u dvorani A-220.

Obrana diplomskog rada studentice Adele Antolić pod naslovom “Izazovi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Koprivničko-križevačke i Međimurske županije” održat će se u četvrtak 28. rujna 2023. u 13:00 sati u prostoriji A-220.

Obrana diplomskog rada Eme Klemar pod naslovom “Rodna podjela neplaćenog rada u obitelji tijekom pandemije COVIDa-19” održat će se u petak 29.9.2023. od 10h u kabinetu C-021.

Obrana diplomskog rada studentice Tine Jelić pod naslovom “Standardi ljepote na društvenim mrežama i njihova uloga u konstrukciji slike ženskog tijela” održat će se u petak 29. 9. 2023. u kabinetu C-021, od 11h.

Obrana diplomskog rada studenta Ivana Grgone pod naslovom “Društvene norme i kulturni obrasci povezani s mafijom u SAD-u” održat će se u petak 29. 9. 2023. u 10h u kabinetu C-207.

Obrana interdisciplinarnog diplomskog rada studentice Maje Kovačević pod naslovom “Vođena rasprava u dvojezičnoj nastavi sociologije i njemačkog jezika – tema samoubojstva prema predlošku filma Die Welle” održat će se u petak 29. rujna 2023. u 10h u prostoriji A-228.

Obrana diplomskog rada studentice Sanje Benčec pod naslovom “Participativno financiranje u organizacijama civilnog društva – analiza triju uspješnih crowdfunding kampanja” održat će se u petak 29. rujna 2023. u 9h u prostoriji A-220.

Sastanci Odsjeka za sociologiju sa studentima 1. godine prijeddiplomskog i diplomskog studija

Sastanak Odsjeka za sociologiju sa studentima prve godine prijediplomskog studija sociologije održat će se u ponedjeljak 2. listopada u 12 sati u dvorani D3.

Sastanak sa studentima prve godine diplomskog studija sociologije održat će se u ponedjeljak 2. listopada u 11:30 u dvorani D3.

Početak nastave u akademskoj godini 2023./2024.

Obavijest brucošicama i brucošima

Dragi/e brucoši/ce,

kako bismo vam omogućili što bolje upoznavanje sa studijem, fakultetom, ali i studentskim životom u cjelini, u Klubu studenata sociologije Diskrepancija i ove akademske godine organiziramo program dodjeljivanja mentora – starijih studenata/ica – s kojima se možete naći kako bi vas upoznali sa svim što vas zanima te im se javiti u slučaju nedoumica u vašim prvim akademskim koracima. Dvopredmetnim studentima i studenticama nastojat ćemo pronaći mentora ili mentoricu s istom drugom studijskom grupom. Kako biste se prijavili za dodjelu mentora odnosno mentorice, potrebno je ispuniti dolje priloženi kratki formular: https://forms.gle/UaqkX1ZkhuiAYLsK8

Brucošicama i brucošima želimo puno sreće i uspjeha na studiju sociologije!

Također, starije kolege pozivamo da se prijave i postanu mentor, a to mogu učiniti putem sljedećeg linka: https://forms.gle/pzUj41ipf2PuDpcT9

Unaprijed vam svima zahvaljujemo na prijavi i angažmanu!

Javne obrane diplomskih radova

Obrana diplomskog rada studentice Eme Vrban pod naslovom “Seksualizacija ženskog tijela u reklamama na Facebooku i Instagramu” održat će se u petak 15. rujna 2023. u 11 sati u prostoriji C-018.

Obrana diplomskog rada studentice Marine Bure pod naslovom “Sociološka analiza antirodne politike u Hrvatskoj na primjeru Istanbulske konvencije” održat će se u ponedjeljak 18. rujna 2023. u 10 sati u prostoriji C-207.

Obrana diplomskog rada studentice Helene Duplić pod naslovom “Pristup uzajamne potpore udruga koje pružaju psihološku podršku” održat će se u ponedjeljak 18. rujna 2023. u 13 sati u prostoriji A-228.

Obrana diplomskog rada studenta Filipa Novaka pod naslovom “Kocka je bačena – obrasci igranja igara na sreću u studentskoj populaciji” održat će se u utorak 19. 9. 2023. u 12.00 sati u predavaonici A-220.

Obrana diplomskog rada studentice Anice Bagarić pod naslovom “Razvoj umjetne inteligencije i jačanje političke polarizacije” održat će se u utorak 19. 9. 2023. u 15.00h u A-220.

Obrana diplomskog rada studentice Petre Sever “Revitalizacijski potencijali Savske ceste u Zagrebu” održat će se u 9 sati 20. 9. 2023. godine u C-208.

Obrana diplomskog rada studentice Ivane Vuković “Jezični krajolik u javnom prostoru” održat će se u 10 sati 20. 9. 2023. godine u C-208.

Obrana diplomskog rada studentice Marija Tkalec “Doživljaj i iskustvo Krakova i Zagreba iz ženske perspektive” održat će se u 10:30 sati 20. 9. 2023. godine u C-208.

Obrana diplomskog rada studentice Nikol Vacek pod naslovom “Rodne razlike u strategijama balansiranja privatne i profesionalne sfere tijekom rada od kuće” održat će se u četvrtak 21. rujna 2023. u 11 sati u prostoriji A-228.