Gradovi u pokretu – postosmansko nasljeđe

Okrugli stol “Gradovi u pokretu – postosmansko nasljeđe: Ankara, Istanbul, Beograd i Sarajevo u međuraću” održat će se u utorak 14. svibnja 2019. od 14 do 16 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Sudionici okruglog stola su autorica istoimene izložbe Nataša Mišković (Sveučilište u Baselu), Jasenka Gudelj, povjesničarka umjetnosti (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Aleksandar Jakir, povjesničar (Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu), Nenad Makuljević, povjesničar umjetnosti (Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu) i Zeynep Oğuz Kursar arhitektica i povjesničarka umjetnosti (Harvard University). Modrator okruglog stola je Vjeran Kursar, povjesničar i osmanist (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Povod okruglom stolu je istoimena putujuća izložba Nataše Mišković koja kroz arhivsku foto-građu jugoslavenskih i turskih fotoreportera velikih dnevnih listova prati promjene u svakodnevnom životu u Istanbulu, Ankari, Beogradu i Sarajevu tijekom 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, nakon Prvoga svjetskog rata i raspada Osmanskog Carstva. Izložbu možete vidjeti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 14. do 17. svibnja 2019.
Nakon okruglog stola, 14. svibnja 2019. u 17 sati u kinu Tuškanac održat će se projekcija dokumentarnog filma Lordana Zafranovića  “Duh vremena”, uz razgovor sa autorom (moderatori: Nataša Mišković i Vjeran Kursar). Film je temeljen na istraživanju i izložbi Nataše Mišković “Gradovi u pokretu”. Na podlogu sastavljenu od fascinantnih ali nepoznatih fotografija objavljenih u ondašnjoj turskoj i jugoslavenskoj dnevnoj štampi, redatelj Lordan Zafranović i Nataša Mišković pokušali su dočarati radost i tugu, bogatstvo i siromaštvo, osmansku prošlost i modernizaciju Jugoistočne Europe nakon Prvog svjetskog rata. kinotuskanac.hr/movie/duh-vremena