Poziv na znanstvenu tribinu povodom Dana mađarske znanosti

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj poziva Vas na znanstvenu tribinu i predstavljanje knjige povodom Dana mađarske znanosti.

Pokrovitelji proslave su Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“ i Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba. Program je realiziran uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.

Proslava će se održati u srijedu, 10. studenog 2021., u 18 sati.                                      Mjesto održavanja: Institut Liszt, Mađarski kulturni centar Zagreb                              Zagreb, Augusta Cesarca 10

Program

Jezikoslovlje i opstojnost
Znanstveni rezultati profesora Lászla Bulcsúa
(znanstvena tribina i predstavljanje knjige)

Online ZOOM prijenos na adresi: https://zoom.us/j/91724191235?pwd=a2N4M1M4K0hWQkdxeHZta2VHd0dYUT09

Predavači:

Damir Boras, Digitalizacija i EU jezici

Zdravka Matišić, Skrb za očuvanje i napredovanje materinjeg mu jezika

Marko Tadić, Uloga jezičnih tehnologija u održivosti jezika

Károly Szkála, Nazivlja u informatici i računarstvu

Bojan Marotti, predstavljanje knjige Lučar cijelosti

László Bulcsú rođen je u Čakovcu 1922. godine. Diplomirao je elektrotehniku ​​u Budimpešti, a  slavistiku na Sveučilištu u Zagrebu 1952. godine. Od 1955. do kraja života bio je vrlo cijenjen predavač na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Djelo profesora Lászlóa obilježila su postavljanja strožih pravopisnih pravila i razvoj hrvatskog nazivlja. Veliku pažnju je posvetio čistoći jezika, zaštiti hrvatskoga jezika i otklanjanju utjecaja ruskog, srpskog, balkanskog, turskog i arapskog jezika.

Kao inženjer elektrotehnike i tekstopisac s velikim je uspjehom obogatio hrvatski stručni jezik na području  elektronike i računarstva. Kada je World Wide Web još bio u povojima, godine 1994., László Bulcsú i Karolj  Szkala, na internetskom komunikacijskom forumu prvi su objavili rječnik hrvatskih stručnih pojmova. Mnogi od ovih izraza i danas su u svakodnevnoj upotrebi. Kao inženjer, informatičar i lingvist, inicirao je korištenje matematike, informatike i računarstva u analizi jezika. Prvi je uveo računalnu obradu hrvatskih tekstova koju je kasnije dodatno razvijao Sándor Dembitz. Godine 1959. profesor László održao je tečaj strojnog prevođenja uz pomoć računala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. To je također bila globalna novost u vrijeme kada je pristup računalima bio velika rijetkost s izrazito skromnim mogućnostima programiranja.

Prof.dr. sc. László Bulcsú, 1996. bio je jedan od osnivača Društva mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj (DMZUH).