Predavanje “Državno sankcionirani islam: politički sustav Islamske Republike Iran” (Vedran Obućina)

Katedra za turkologiju poziva Vas na predavanje Vedrana Obućine, uni. spec. (Institut za europske i globalizacijske studije) pod naslovom “Državno sankcionirani islam: politički sustav Islamske Republike Iran” u utorak 24. travnja 2018. u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta (2. kat) u 17.30 sati. Predavanje je dio u ciklusa “Bliski istok i izazovi modernog svijeta: politika, društvo, kultura” – http://www.ffzg.unizg.hr/turkolog/?p=2253

Vedran Obućina je politolog specijaliziran za religijsku diplomaciju i studije islamskog svijeta i Bliskog istoka. Autor je knjige “Politički sustav Islamske Republike Iran”, koju je 2017. godine objavio Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, kao i brojnih znanstvenih članaka i stručnih studija. Javnosti je poznat kao komentator i analitičar međunarodnih političkih odnosa. Obućina je proveo osam mjeseci u Iranu na istraživačkoj stipendiji Ministarstva kulture i islamskih poslova IR Iran, te je surađivao sa Sveučilištem u Teheranu, Sveučilištem Šahid Behešti te Sveučilištem Mofid u Komu. Predavač je perzijskog jezika u Rijeci, licenciran od Zaklade Sa’adi. Vedran Obućina je i ortodoksni starokatolički svećenik, i bavi se ekumenskim i međuvjerskim dijalogom.

Sažetak predavanja:

Državno sankcionirani islam: politički sustav Islamske Republike Iran

Islamska Revolucija 1979. godine promijenila je sliku Bliskog istoka i na scenu dovela islamizam kao legitiman politički poredak. U Iranu je stvorena Islamska Republika, spoj islamskog prava i republikanske vlasti kao jedinstven politički sustav na svijetu pod okriljem ideologije velājat-e fakih. Ovo revolucionarno načelo šijitskog islama dovelo je do velike rasprave o ulozi islama u suvremenom Iranu i islamskom svijetu. Predavanje započinje kratkim uvodom u Islamsku revoluciju, te odlike šijizma Dvanaestorice u Iranu, a potom objašnjava institucije Islamske Republike i ukazuje kako Iran danas nije teokracija, već državno sankcionirana islamska vlast u kojoj su najviši duhovnici stavljeni u stranu, a islam je oblikovan kako bi odgovarao državnom narativu.