Studentske djelatnosti

Tradicija su Odsjeka studijska putovanja na važne antičke lokalitete u sklopu terenske nastave – prošlih smo godina  posjetili Grčku, Tursku, Siciliju i južnu Italiju, sjevernu i srednju Italiju, jug Francuske. Za bolji uvid može poslužiti putopis studentice Mirne Ukrainčik Jovanovski s terenske nastave u južnoj Italiji i Siciliji 2014. godine, koji ćete pronaći ovdje.

“Manji”, ali također tradicionalan oblik terenske nastave jest studentsko sudjelovanje na radionicama tijekom Marulićevih dana u Splitu, gdje su proteklih godina naši studenti imali priliku raditi zajedno s kolegama iz Zadra i Pule, ponekad i iz Ljubljane.

Naposljetku, posebno ističemo dvadesetodnevno “preoblikovanje filologije” u ljeto 2013. godine, tijekom kojeg su naši studenti upoznavali i iskušavali digitalne metode koje za grčki i latinski razvija projekt Otvorene filologije Humboldtove katedre Sveučilišta u Leipzigu (vidi više na: http://www.dh.uni-leipzig.de/wo/collaborations/croatia/). Neizravan plod ovog posjeta jest i suradnja studenata latinskog sa studentima latinskog Sveučilišta Mount Allison (New Brunswick, Kanada): zajedno će pripremiti internetsko izdanje latinskih natpisa iz Dubrovnika koje će se putem pametnih telefona moći čitati in situ.