In memoriam Lada Tajčević (1936–2024)

Na Uskrsni ponedjeljak napustila nas je Lada Tajčević (1936-2024), umirovljena lektorica latinskog jezika na našem odsjeku. Svi koji smo je bolje poznavali znamo da je s njom otišao jedan drugačiji svijet. Ono čime je taj svijet obilovao time naš svijet nerijetko oskudijeva. Strpljivost i plemenitost, predanost pozivu i solidarnost, marljivost i duhovna znatiželja, iskreno uvažavanje sugovornika i neuvijena kritičnost – osobine su koje su novijim naraštajima katkada teško i pojmljive.

Nikada se Lada  nije žalila na životne teškoće. Naprotiv, svojom je vedrinom i urođenom mudrošću znala ublažiti i najteže udarce. Bila je autentična, neponovljiva i svoja. Na njoj se dobro moglo vidjeti kako humanističko obrazovanje i dodir s klasičnim jezicima mogu oplemeniti i preobraziti osobu.

I nakon odlaska u mirovinu s ljubavlju i ponosom je govorila o svom Odsjeku za klasičnu filologiju i Filozofskom fakultetu. Iskreno je cijenila svoje profesore i kolege i uvijek je bila ponosna na bivše đake i studente. Bila je dobra osoba i zasluženo je proživjela ispunjen život.

Hvala ti na svemu, draga Lada. Počivala u miru.

Nino Zubović

Odsjek za klasičnu filologiju na Danu otvorenih vrata Filozofskog fakulteta – subota, 23. ožujka 2024.

U subotu, 23. ožujka 2024., u sklopu manifestacije Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavlja se i naš Odsjek za klasičnu filologiju. Manifestacija se odvija u prizemlju fakulteta, a Odsjek za klasičnu filologiju sudjeluje na dvije lokacije, u Auli i u dvorani D-1.
Na pultu postavljenom u Auli Fakulteta profesori i studenti zainteresiranima će dočarati što znači studirati na našem Odsjeku, cijeli dan od 10 do 16 sati.
U dvorani D-1 studiji grčkog i latinskog jezika predstavit će se u sažetijoj formi u trajanju od 15 minuta, u terminu od 10:40 do 10:55 sati.
Želimo dobrodošlicu svima, a napose srednjoškolcima i njihovim roditeljima!

Studentima 1. godine diplomskoga studija – rok za prijavu teme i mentora/komentora u izradi diplomskoga rada 15. 3. 2024.

Rok za prijavu diplomskih radova na Odsjeku za klasičnu filologiju je 15. ožujka 2024. godine. Temu dogovarate s mentorom, a obrazac za prijavu diplomskoga rada potrebno je ispuniti elektronički. Elektroničku verziju obrasca (kao word dokument, bez potpisa) potrebno je poslati mailom.

U slučaju pisanja jedinstvenoga diplomskog rada potrebno je dostaviti suglasnost drugog odsjeka.

MOLBA ZA ODOBRENJE – DIPLOMSKI RAD

MOLBA ZA ODOBRENJE -JEDINSTVENI DIPLOMSKI RAD