Izvanredni ispitni rok u prosincu 2021.

Izvanredni ispitni rok na Odsjeku za klasičnu filologiju održat će se prema sljedećem rasporedu:

– u četvrtak, 2. prosinca, u 11.15 sati za sve kolegije sa studija grčkog jezika i književnosti te za Latinski jezik za talijaniste i Latinski jezik za romaniste 1 i 2

– u petak, 3. prosinca, u 15 sati za sve kolegije sa studija latinskog jezika i književnosti te za Tečaj latinskoga jezika 1 i 2.

Ispiti će se održavati u prostoriji A208.

Studenti trebaju izlazak na izvanredni ispitni rok obavezno najaviti predmetnom nastavniku e-mailom do 25. studenog, a prijavu će tajnica evidentirati u ISVU.

Dva tjedna nastave na daljinu i obaveza COVID potvrda pri ulasku na Fakultet

Odluka obnašatelja dužnosti dekana o nastavi na daljinu u razdoblju od 15. do 28. studenoga nalazi se ovdje:

https://web2020.ffzg.unizg.hr/blog/2021/11/11/odluka-o-nacinu-rada-u-razdoblju-od-15-do-26-studenog-2021/

Od 15. studenoga 2021. za ulazak na Fakultet obavezno je predočiti COVID potvrdu (o cijepljenju ili preboljenju) ili negativan rezultat COVID testa (PCR ili antigenski, ne kućni).

Knjižnica i službe Fakulteta radit će redovito.

Molimo sve kolege da u uvjetima pandemije pokažu odgovornost prema svojem i tuđem zdravlju.

 

Poziv za prijavu na studentski znanstveni skup na temu Civilizacijski i kulturni susreti

 

Dugogodišnja želja uredništva studentskog znanstvenog časopisa Pro tempore je održavanje znanstvenog skupa na kojemu bi imali priliku izlagati studenti, ali i svi drugi zainteresirani. Unatoč okolnostima pandemije, koja je pogodila cijeli svijet, uredništvo je – uz potporu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – odlučilo održati znanstveni skup na temu Civilizacijski i kulturni susreti između 11. i 15. travnja 2022. godine (točan dan zbog nepredvidljivih okolnosti znat će se početkom mjeseca) u prostorima Fakulteta.

Znanstveni skupovi, kolokviji, okrugli stolovi i sl., dio su struke jednog povjesničara. Stoga ovim skupom uredništvo želi pružiti mogućnost učenja i sazrijevanja i na tom polju, prije svega studentima povijesti i srodnih društveno-humanističkih znanosti.

Odabir ovogodišnje teme broja Civilizacijski i kulturni susreti zacrtava tematiku koju bismo predložili potencijalnim izlagačima. Fenomen civilizacijskih i kulturnih susreta karakterizira sva povijesna razdoblja, a u najvećoj mjeri obilježava prostor jugoistočne Europe, pa tako i hrvatski povijesni prostor, koji se mogu promatrati kao mjesto susreta civilizacija i kultura u dugome povijesnom trajanju.

Iz perspektive suvremene historije isprepletanja moglo bi se konstatirati da kultura, koja obuhvaća simboličke, i civilizacija, koja pokriva materijalne i tehnološke aspekte života neke zajednice, nastaju u dinamičnim povijesnim procesima susretanja, prožimanja, preklapanja, ali i otpora, isključivanja i odbacivanja. Izlagači koji se žele prijaviti na skup trebaju upravo navedene fenomene staviti u tematskih fokus svojih izlaganja.

U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, stupanj obrazovanja i poslati sažetak, odnosno kratko pojašnjenje teme o kojoj se namjerava izlagati (ne više od petsto riječi). Moguće je izlagati na hrvatskom jeziku i njemu srodnim jezicima (srpskom, bosanskom, crnogorskom) te na engleskom jeziku. Izlaganje može trajati najviše 20 minuta.

Prijave je moguće podnijeti do 31. ožujka 2022. godine na mail adresu časopisa casopis.protempore@gmail.com.

Dio će izlaganja sa skupa – ovisno o odluci uredništva – biti objavljen u 17. broju časopisa.

Susret sa studentima 1. godine preddiplomskog studija

Pozivamo studente 1. godine grčkog i latinskog jezika i književnosti na sastanak s nastavnicima Odsjeka za klasičnu filologiju u četvrtak, 7. listopada 2021., u 14 sati u učionici A-208.

Prije toga, u 11:30 sati, studenti su pozvani na sastanak s članovima uprave fakulteta u dvorani D-7.