Ciklus radionica i individualnog karijernog savjetovanja za studente FFZG-a

Dragi studenti,

Želite li steći nove vještine i znanja o tome kako se uspješno zaposliti te kako upravljati svojom karijerom? Centar za razvoj karijere vas poziva na ciklus radionica i individualnog karijernog savjetovanja koje će se održavati u periodu od 20. do 24. siječnja!

Na radionicama možete saznati kako uspješno postavljati karijerne ciljeve i izraditi svoj karijerni plan, kako napisati životopis koji će vas istaknuti među kandidatima, kako ostaviti dobar dojam na razgovoru za posao te zašto je socijalni kapital važan pri zapošljavanju? Kroz individualno karijerno savjetovanje sa psihologom možete saznati kako iskoristiti znanja stečena na fakultetu te riješiti dileme vezane uz vašu buduću karijeru.

Prijaviti se možete na ovom linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSJBCkV4UTlxwAQC4JSOdHkKZg1iiQ_Yiwte62PzU9qsXVuA/viewform

Možete se prijaviti na jednu ili više aktivnosti. Termini održavanja pojedinih aktivnosti nalaze se na linku za prijavu.

Popis riječi Čitanke za Grčku morfologiju 1

Zahvaljujući trudu kolega sa starijih godina, kao jedan od rezultata projekta Digitalni komentar odabranih grčkih i latinskih tekstova dostupan je popis lema (natuknica) s podacima o učestalosti, broju pojava svih riječi u tekstovima naše Čitanke za Grčku morfologiju 1 (podaci još nisu posve potpuni – komentirano je 58 od 60 tekstova).

Lematizaciju i gramatičke opise pripremili su kolege Ivona Maleš, Klara Radovniković, Lovre Katić i Petar Soldo – μέγα κῦδος ἀράμενοι.

Popis vodi dalje na kazalo oblika koji se u korpusu susreću (primjer: σῶμα) s brojem pojavnica pojedinog oblika i popisom uputnica na mjesta (rečenice) u tekstovima gdje se pojavnice nalaze (primjer: σωμάτων, urn:cts:greekLit:tlg0540.tlg033.ffzghr-pos:2.1.14). Uputnice su oblikovane kao CTS URN adrese.

Detalj stranice s popisom riječi iz tekstova Čitanke za Grčku morfologiju 1

Kazalo riječi, inače, postoji kao XML datoteka koju na internetskim stranicama prikazuje BaseX mrežni poslužitelj, pomoću RestXQ skripti.

 

U ponedjeljak, 23. prosinca 2019., emisija o hrvatskom latinistu Jakovu Buniću

U ponedjeljak, 23. prosinca 2019., na Trećem programu Hrvatskoga radija od 23 sata u emisiji Kozmopolis poslušajte esej dr. sc. Tamare Tvrtković o hrvatskom latinistu i autoru dvaju važnih humanističkih epova, Jakovu Buniću.

Više o emisiji na poveznici:

https://radio.hrt.hr/treci-program/ep/jakov-bunic-izmeu-profanog-i-svetog/323696/

Ogledna baza za grčko-slovenski rječnik

Na portalu Termania dostupna je Vzorčna baza za novi grško-slovenski slovar (Z-Κ), autora Mateja Hriberšeka i suradnika, studenata grčkog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani (kolege Bobovnik, Božič, Kuntner, Pintarič, Poljšak Kus, Skubic, Valijev).

U okviru stručnog projekta provedenog 2018. rječnički su članci redigirani i raščlanjeni.

Kao osnova poslužio je Doklerov Grško-slovenski slovar (1915).

Više o projektu na stranicama Oddelka za klasično filologiju Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Nagrade za izvrsnost u studiju 2018/2019

Dekanica Fakulteta 5. studenog 2019. dodijelila je najboljim studentima Filozofskog fakulteta godišnje nagrade za izvrsnost u studiju (vijest je objavljena i na mrežnim stranicama FF).

Na Odsjeku za klasičnu filologiju najbolji su studenti akademske godine 2018/2019:

Mirna Bičanić – preddiplomski studij latinskog jezika i književnosti
Petar Soldo – preddiplomski studij grčkog jezika i književnosti
Dajana Zlović – diplomski studij latinskog jezika i književnosti
Matea Pavlinušić – diplomski studij grčkog jezika i književnosti

Dobitnicima nagrada pripada i komplet knjiga prema izboru iz ponude FF-pressa u vrijednosti od 500,00 (slovima: petsto) kuna.

Potvrde o nagradama (i bonovi za knjige) dobitnicima će biti uručeni na sljedećoj sjednici vijeća Odsjeka.

Kolegama od srca čestitamo te svima nama želimo što žešću konkurenciju u natjecanju za godišnje nagrade za 2019/2020!

 

Gramatički komentar odabranih grčkih tekstova, prototip stranice

U okviru projekta “Digitalni gramatički i sintaktički komentar odabranih starogrčkih tekstova i njihovih prijevoda” ovog su semestra studenti grčkog, koristeći se mrežnom platformom Perseids, dodavali gramatički i leksički komentar tekstovima naše čitanke za Grčku morfologiju 1. Prototip prezentacije njihovog rada su izvadak iz Lukijanova Sna (odlomak 9) i izvadak iz Izokratova Panegirika (47, s grčkim gramatičkim terminima).

Lukijanov San s gramatičkim komentarom

Posebno hvala Chrisu Blackwellu (Sveučilište Furman) koji je pomogao pri dizajniranju stranice, i Calebu Jacobu, autoru Tooltipster plugina za JQuery.