tribina: Zašto se mrzimo? Mržnja u književnosti

Tribina Zašto se mrzimo? Mržnja u književnosti će se održati u velikoj dvorani ZKM-a, ulica Nikole Tesle 7, 23. rujna 2019. (ponedjeljak) u 19 sati.

O obrascima i manifestacijama najezdi mržnje i straha, destrukcije i diskriminacije i mogućem uzmaku motiva ljubavi u književnosti, o odgovornosti pisaca za svoja djela, o velikoj literaturi i velikim, ali i malim ljudima koji su je stvarali, o književnoj prozi i poeziji kao ideološkim pamfletima, kroz iskustva, saznanja i dosege vodećih pisaca nacionalnih književnosti, govore ugledna imena naše književne scene: Vladimir Arsenijević, srpski književnik, prevoditelj, urednik i publicist iz Beograda (romani “U potpalublju”, “Andjela”, “Ka granici”, “Predator”), Ivana Šojat, hrvatska književnica i prevoditeljica iz Osijeka (romani “Ezan”, “Unrerstadt”, “Ničiji sin”, “Jom Kipur”) i Kristian Novak, hrvatski književnik i jezikoslovac iz Zagreba, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci (romani “Crna mati zemla”, “Ciganin, ali najljepši”)

Moderator tribine je Seid Serdarević, nakladnik, književni kritičar, glavni urednik “Frakture” i niza časopisa za književnost i kulturu.

Književne revolucije – naslijeđe hrvatske avangarde

U Vijećnici Filozofskoga fakulteta u četvrtak, 19. rujna 2019. u 12 sati održat će se tribina Književne revolucije – naslijeđe hrvatske avangarde. 

  • Što je avangarda danas?
  • Postoji li u književnosti „revolucija koja traje“?
  • Književnost kao privilegirani prostor političke participacije: utopija ili realnost?
  • Što se događa s avangardom kad uđe u znanost?

Govore
dr. sc. Danijela Lugarić, doc.
dr. sc. Branislav Oblučar, doc.
dr. sc. Predrag Brebanović, izv. prof.
dr. sc. Tatjana Jukić, red. prof.