Jezične vježbe iz makedonskog jezika 2

Nositelj: dr. sc. Borjana Prošev-Oliver, viša lektorica

ECTS-bodovi: 2

Jezik: makedonski

Trajanje: 2. semestar

Status: obavezni

Oblik nastave: vježbe

Uvjeti za upis kolegija: odslušan i kolokviran kolegij Jezične vježbe iz makedonskog jezika 1

Ciljevi kolegija: Praktično ovladavanje suvremenim makedonskom jezikom na morfološkoj razini. Upoznavanje s morfološkim paradigmama na planu izraza (oblik kao pokazatelj specifičnog gramatičkog značenja) i na planu sadržaja (semantika kao sustav specifičnih gramatičkih značenja). Ovladavanje s gramatičkim kategorijama roda, broja te opisnog člana tzv. analitičkog determinizma u makedonskom jeziku. Upoznavanje s morfološkom kategorijom sadašnjeg i budućeg (futur I.) vremena. Ovladavanje udvojenim objektom na razini jednostavne proširene rečenice.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Kolegij ima temeljnu ulogu u učenju jezika na matičnom studiju Makedonskog jezika i književnosti, unutar Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti.

Korištene metode: u nastavi se koristi individualni i skupni oblik podučavanja. metode rada su s obzirom na izvor: pisane/tekst-čitanje, slušanje; govorne-monološke, dijaloške, kaseta, CD; vizualne-TV, film. DVD-player, računalo, slikovni materijal. Pri gramatičkim strukturama navedenim u sadržaju kolegija metode se odabiru sukladno jezičnoj jedinici koja se obrađuje te vrstama vježba.

Sadržaj kolegija: Tvoba i aspekti imeničnih, pridjevskih, zamjeničnih oblika u svezi s kategorijom roda, broja i određenja. Sintaksički odnosi imenice, pridjeva i zamjenice u odnosu na glagol u sadašnjem i budućem (futur I) glagolskom vremenu unutar udvojenog objekta.

Način polaganja ispita: Redovito pohađanje nastave, aktivno sudjelovanje u nastavi, redovito izvršavanje svih zadanih zadadaka, tjedni ili dvotjedni pismeni zadaci, a na kraju semestra kolokvij iz akcentuacije i pravopisa.

Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta: studentska anketa.

 ECTS paket