Tečaj makedonskog jezika 2

Nositelj: dr. sc. Borjana Prošev-Oliver, v. lekt.

ECTS-bodovi: 4

Jezik: makedonski i hrvatski

Trajanje: 1 semestar (ljetni)

Status: izborni kolegij

Oblik nastave: vježbe

Uvjeti za upis kolegija: Položen pismeni ispit iz kolegija Tečaj makedonskog jezika 1.

Cilj kolegija: Upoznavanje s morfološkim sustavom makedonskog jezika i s osnovama funkcionalne sinteze. Govorna komunikacija na razini jednostavne proširene rečenice.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Tečaj makedonskog jezika 2 izborni je predmet za studente drugih studijskih grupa (nemakedonisti) kojim se studenti osposobljavaju za ovladavanje makedonskim jezikom prilikom čitanja, pisanja, slušanja i govorenja.

Korištene metode: Koriste se sljedeće metode: frontalna metoda (prije svega u gramatičkom pristupu), metoda rada u skupini i metoda individualnih vježbi (u komunikacijskom pristupu). S obzirom na izvor, provode se metode slušanja, govorenja, čitanja i pisanja, i to u monološkom i dijaloškom obliku, uz pomoć audio i vizualne te multimedijske računalne opreme.

Sadržaj kolegija: Naglasak je na upoznavanju s morfološkim sustavom makedonskog jezika. Osnove morfološkoga sustava: zamjenice (lične, pokazne, upitne), udvojeni objekt, glagolski vid, glagolsko vrijeme (prezent, futur I. i II., imperfekt, aorist, perfekt,) i način (pogodbeni način), pridjevi (stupnjevanje), modalni glagoli, izbor čestih koordinacija i subordinacija (veznici), najčešće interferencije između hrvatskog i makedonskog jezika.

Način polaganja ispita: Pismeni i usmeni ispit na kraju semestra.

Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta: Tjedni ili dvotjedni pismeni zadaci, testovi tijekom nastave, pismeni i usmeni ispit na kraju semestra.

Literatura:

  1. Б. Конески: Граматика на македонскиот литературен јазик, Скопје 1982.
  2. Љ. Спасов: Фонетика и фонологија на македонскиот литературен јазик, Скопје, 2002.
  3. B. Папазовска: Запознајте ја Македонија, Скопје, 2001.
  4. К. Бицевска: Почетен курс по македонски литературен јазик, Скопје 1991.

Dopunska:

  1. Конески Кирил, ”Правописен речник на македонскиот литературен јазик”, Просветно дело, 1999

ECTS paket