Poredbena povijest južnoslavenskih književnosti – metodologija

Nastavnik: dr. sc. Zvonko Kovač, red. prof.
ECTS: 4
Jezik: hrvatski
Trajanje: 1 semestar (zimski)
Status: obavezan za studente V. semestra dodiplomskoga studija južne slavistike, a vanjski izborni za studente kroatistike i svih slavističkih studija te za studente komparativne književnosti i srodnih studija
Oblik nastave: 2 sata predavanja
Uvjeti za upis kolegija: Odslušani kolegiji iz književnosti I. do IV. semestra matičnoga studija.
Sadržaj kolegija: U suvremenom studiju književnosti, problemi književno-povijesnoga razumijevanja i sistematizacije (od zavičajne i nacionalne do međukulturne i komparativne književnosti) izdvajaju se specifičnim među-slavenskim suodnosima, osobito odnosima pojedinih književnosti i kultura prema međusobno susjednim književnostima i kulturama (srodnost jezika, povijesna i prostorna povezanost). Stoga se studente upoznaje s tradicionalnim i suvremenim književno-povijesnim i komparatističkim pristupima, od koncepcija studija slavistike i studija nacionalnih književnosti, preko metodologija poredbene povijesti do teorije interkulturne povijesti književnosti, kulturalnih i postkolonijalnih studija. Posebna pozornost posvetit će se novim metodološkim tekstovima južnoslavista i komparatista iz regije, kao i teorijskim tekstovima slavista koji se bave južnoslavenskim književnostima na inozemnim sveučilištima.
Ciljevi kolegija: Cilj je kolegija pobliže upoznavanje studenata s koncepcijama, problemima i literaturom književnopovijesnoga studija književnosti (nacionalnoga i poredbenoga, odnosno interkulturnoga), kao i s osnovama južnoslavenske poredbene i međukulturne književnosti.
Uloga kolegija u studiju: Studentima južne slavistike ovim se kolegijem nude teorijske osnove njihova dvojezičnoga i višekulturalnoga studija književnosti – uz razradu metodoloških pitanja nacionalne povijesti književnosti i regionalne književne komparatistike, daju se osnovni poredbeni uvidi u kulturne i književne suodnose južnoslavenske «međuknjiževne zajednice», s osobitim naglaskom na središnje književnosti policentričnoga jezičnog područja. Studentima ostalih studijskih grupa kolegij može koristiti u kulturi teorijskoga razgovora o povijesti književnosti, kao i boljem razumijevanju relacija hrvatske sa susjednim južnoslavenskim književnostima.
Studentske obveze i ispiti: Kontrolni kolokviji ili test iz gradiva s predavanja tijekom semestra, prezentacije ključnih metodoloških studija te usmeni ispit – obavezni pisani ekscerpti iz 15 rasprava iz obavezne (10) i dopunske literature (5), od kojih se na 5 odgovara usmeno.
Napomena: Literatura i raspored predavanja na Omegi te na ECTS Informacijskom paketu.