Makedonska i hrvatska drama kraja 20. stoljeća u južnoslavenskom kontekstu

Nositelj: dr. sc. Borislav Pavlovski, red. prof.
Izvođač: dr. sc. Ivica Baković, v. asist.
ECTS-bodovi: 4
Jezik: hrvatski (makedonski, srpski, bugarski i slovenski kao jezici nekih tekstova)
Trajanje: jedan semestar (zimski)
Status: izborni
Oblik nastave: 15P / 15S
Uvjeti za upis kolegija: upisan diplomski studij
Cilj kolegija: Cilj kolegija je ukazati na tendencije hrvatske i makedonske dramske književnosti od osamdesetih godina 20. stoljeća do danas, s fokusom na suvremenu povijesnu dramu, i to s naglaskom na njihovom južnoslavenskom kontekstu.
Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Kolegij je prije svega namijenjen studentima diplomskog studija južne slavistike, a kao izborni kolegij namijenjen je i studentima srodnih studija Filozofskog fakulteta.
Korištene metode: Uz predavački dio u kojem će se studenti upoznati s hrvatskom i makedonskom suvremenom dramskom književnošću te uz kraće uvode u ostale južnoslavenske dramske književnosti (bugarsku, slovensku, srpsku itd), naglasak će biti na analizama i interpretacijama reprezentativnih dramskih tekstova. Osim toga, bude li moguće, predviđene su i projekcije nekih kazališnih predstava te, ovisno o aktualnim repertoarima zagrebačkih kazališta, odlazak na kazališne predstave koje ulaze u okvire kolegija.
Sadržaj kolegija: Studenti će se u kraćim crtama upoznati s dramskom književnošću i kazalištem kraja 20. stoljeća u europskim i južnoslavenskim okvirima (s naglaskom na hrvatsku i makedonsku dionicu) kroz analizu izabranih dramskih tekstova s naglaskom na komparativnom pristupu. Tema koja će biti stavljena u fokus kolegija akademske godine 2016./2017. je suvremena povijesna drama i odnos drame i kazališta prema povijesti od osamdesetih godina 20. stoljeća do danas u južnoslavenskom okviru. Osim izabranih dramskih tekstova iz južnoslavenskih književnosti, čitat će se i neki dramski tekstovi iz ostalih europskih književnosti ključni za žanr suvremene povijesne drame.