Uvod u južnoslavensko jezikoslovlje

Nositelj: dr. sc. Anita Peti-Stantić, red. prof.
Izvođač: dr. sc. Anita Peti-Stantić, red. prof., dr. sc. Jelena Tušek, poslijedoktorandica
ECTS-bodovi: 3 ECTS
Jezik: hrvatski
Trajanje: jedan semestar, zimski
Status: obavezni kolegij za studente južnoslavenskih jezika i književnosti i izborni za ostale studente Filozofskog fakulteta
Oblik nastave: 1P / 1S
Uvjeti za upis kolegija: bez uvjeta

Cilj kolegija: Cilj kolegija je upoznavanje s odnosima u slavenskoj jezičnoj porodici, poviješću proučavanja (slavenskih) jezika, osnovnim lingvističkim pojmovima te suvremenim lingvističkim disciplinama u svijetu i u nas.

Korištene metode: Na predavanjima će se uglavnom koristiti frontalna ili predavačka metoda, a na seminarima će se izrazito poticati metoda kritičkog čitanja i raspravljački oblici rada. Posebno će se poticati grupni rad.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Kolegij nudi temeljno općelingvističko znanje na primjerima iz (južno)slavenskih jezika.

Sadržaj kolegija: U kolegiju se na primjerima iz južnoslavenskih jezika obrađuju osnovni pojmovi suvremenog jezikoslovlja. U tom se kontekstu posebno problematiziraju genetski, tipološki i sociolingvistički odnosi unutar slavenske jezične porodice te se studente upoznaje s najvažnijim područjima djelovanja i s istaknutim predstavnicima suvremenog (slavenskog) jezikoslovlja.

Literatura:

  1. Glovacki Bernardi, Zrinjka (prir.) (2001). Uvod u lingvistiku. Zagreb: Školska knjiga.
  2. Matasović, Ranko (2005). Jezična raznolikost svijeta. Zagreb: Algoritam.
  3. Škiljan, Dubravko (1985). Pogled u lingvistiku. Zagreb: Školska knjiga.

Način polaganja ispita: Preduvjet za pristupanje završnom pismenom ispitu su uspješno položen kolokvij i pozitivno ocijenjena predaja dviju zadaća.

Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta: Redovito izvršavanje tjednih obaveza, kolokvij, pismeni ispit.