Makedonska drama

Nositelj: dr. sc. Ivica Baković, docent
ECTS-bodovi: 4
Jezik: hrvatski i makedonski
Trajanje: ljetni semestar
Status: obavezni za studente IV. semestra studija makedonskog jezika i književnosti, izborni za ostale studente Filozofskog fakulteta
Oblik nastave: 1 sat predavanja, 1 sat seminara
Uvjeti za upis kolegija: bez uvjeta
Cilj kolegija: Cilj kolegija je upoznati studente s kazalištem na tlu Makedonije i razvojem drame u makedonskoj književnosti na primjerima reprezentativnih tekstova od 19. do kraja 20. stoljeća.
Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Kolegij je obavezan za studente druge godine studija makedonskog jezika i književnosti, a izborni ostalim studentima Filozofskog fakulteta.
Korištene metode: Uz predavački dio na kojem će se studenti upoznati s osnovnim teorijskim pojmovima te književno/kazališno-povijesnim činjenicama, naglasak će biti na samostalnim analizama studenata u obliku zadaća i izlaganja. Predviđene su i projekcije izabranih kazališnih predstava i teatrološkog materijala o povijesti kazališta na tlu Makedonije.
Sadržaj kolegija: Kolegij se sastoji od dva dijela. U prvom, kraćem dijelu studenti će se upoznati s kazališnim životom na tlu Makedonije od antike do 21. stoljeća, nakon čega će uslijediti kolokvij. U drugom će se dijelu, nakon kraćeg teorijskog uvoda u čitanje dramskoga teksta, čitati i interpretirati reprezentativni tekstovi suvremene makedonske dramske književnosti. U planu je i odlazak na kazališne predstave koje igraju u zagrebačkim kazalištima u režiji makedonskih redatelja (prema dogovoru).

Literatura:

Dramski tekstovi koji se obrađuju na seminarima sakupljeni u čitanci za kolegij.
Dvije drame po izboru.

Borislav Pavlovski, Kronologija makedonske dramske književnosti, u: Antologija nove makedonske drame, Zagreb, 2000. str: 13 – 91
Георги Старделов, Јелена Лужина, Иван Џепаровски (ур), Театарот на почвата на Македонија од антиката до денес, Skopje, 2004. (tekstovi: Томе Јанакиевски, Античкиот театар на почвата на Македонија (57-87); Мишел Павловски Средновековниот театар на почвата на Македонија (87-111); Јелена Лужина, Битовската драмска и театарска парадигма (125-144); Нада Петковска, Современата драма и театар во Македонија (171-179))

Način polaganja ispita: Seminarski rad (ili eseji o pročitanim tekstovima), kolokvij i usmeni ispit. Pismenim kolokvijem je obuhvaćen povijest makedonskog kazališta i dramske književnosti, a usmeni ispit podrazumijeva razgovor o pročitanim dramskim tekstovima i o seminarskom radu.
Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta: studentska anketa.

ECTS paket

Stranice kolegija na Omegi