Makedonska novelistika

Nositelj: dr. sc. Ivica Baković, doc.

ECTS-bodovi: 4

Jezik: hrvatski / makedonski

Trajanje: jedan semestar (zimski)

Status kolegija: obvezni za student/ic/e V. semestra studija makedonskog jezika i književnosti, izborni za ostale student/ic/e Filozofskog fakulteta

Oblik nastave: 15p, 15s (kolegij će se izvoditi online, svi podaci dostupni na Omegi)

Cilj kolegija: Upoznavanje s novelistikom u makedonskoj književnosti od usmene književnosti i devetnaestostoljetnih početaka prozne književnosti do najnovijih tendencija u makedonskoj kratkoj prozi.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Kolegij je povezan s kolegijima iz makedonske književnosti (Makedonska poezija, Makedonska drama i Makedonski roman), a nadovezuje se i na kolegij Uvod u povijest makedonske književnosti i kulture te predstavlja jedan od obaveznih kolegija za sve student/ic/e studija makedonskog jezika i književnosti.

Korištene metode: Nakon kraćeg povijesnog pregleda makedonske novelistike, naglasak će biti na samostalnim studentskim analizama reprezentativnih primjera kraćih proznih tekstova i novela iz različitih stilskih formacija.

Sadržaj kolegija: Kolegijem će biti obuhvaćen korpus reprezentativnih proznih tekstova (novela, kratkih priča) makedonske književnosti od XIX. do XXI. stoljeća. Naglasak će biti na poetikama autora starijih generacija (Slavko Janevski, Živko Čingo, Petre M. Andreevski i Vlada Urošević) kroz koje će se ukazati na osnovne tendencije u makedonskoj kratkoj prozi druge polovice XX. stoljeća, a usto će se analizirati i odabrani tekstovi suvremenijih autor/ic/a (Venko Andonovski, Aleksandar Prokopiev, Jadranka Vladova, Olivera Ćorveziroska, Rumena Bužarovska i dr).

Način polaganja ispita: Izrada i izlaganje seminarskog rada tijekom semestra i pismeni ispit na kraju semestra. Studenti/ce su obavezni/e izraditi seminarski rad na određenu temu (prema popisu tema) i izložiti ga tijekom semestra u za to određenom terminu (ovisno o temi). Seminarski se rad predaje u pisanom obliku najkasnije u zadnjem tjednu nastave.

Literatura

Primarna: Književni tekstovi autora koji će se čitati u seminaru (objavljeni na Omegi).

Sekundarna:

  1. Angelina Banović-Markovska i Vesna Mojsova-Čepiševska (prir), Don’t You Fyrom Me: Suvremena makedonska priča, Književna revija 2-3, Osijek: Matica hrvatska, 2009.
  2. Katica Ćulavkova (prir), Maketa: Savremena makedonska kratka priča, Beograd: Otkrovenje, 2001.
  3. Христо Георгиевски (prir), Поетиката на македонскиот расказ, Skopje: Мисла, 1985.
  4. Milan Đurčinov, Nova makedonska književnost. Beograd: Nolit, 1985. (izabrana poglavlja)
  5. Лидија Капушевска Дракулевска, Во лавиринтите на фантастиката, Skopje: Магор, 2004 (drugo izdanje!); str: 68 – 183
  6. Лидија Капушевска Дракулевска (prir), Тешка ноќ: Антологија на современиот македонски фантастичен расказ, Skopje: Магор, 2009.
  7. Petar Kepeski, Suvremena makedonska novela, Zagreb: Matica hrvatska, 1963.
  8. Јасмина Мојсиева-Гушева, Чинговата апартна поетика, Скопје: Институт за македонска литература, 2001.
  9. Borislav Pavlovski (prir), Gospodari labirinta: Antologija snova, maštarija i fantastičnih priča iz makedonske književnosti. Zagreb: Naklada MD, 1998.
  10. Tome Sazdov et al, Makedonska književnost. Zagreb, 1991. (izabrani autori)
  11. Milivoj Solar, Teorija novele, u: Ideja i priča: aspekti teorije proze, Zagreb, 1980, i kasnija izdanja.

Način praćenja kvalitete i uspješnosti izvedbe predmeta: studentska anketa.

ECTS paket

Stranica kolegija na Omegi