Suvremena slovenska književnost (čitanja, analize)

Nositelj i izvoditelj: dr. sc. Zvonko Kovač, red. prof.
ECTS: 4
Jezik: hrvatski
Trajanje: 1 semestar (ljetni)
Status: obvezatni za studente IV. semestra Dodiplomskog studija južne slavistike, izborni za studente Fakulteta
Oblik nastave: 1 sat predavanja i 1 sat seminara tjedno
Uvjeti: bez uvjeta

Sadržaj: Predavanja se nastavljaju na seriji predavanja iz kolegija Razdoblja i vrste slovenske književnosti, s naglaskom na periodizaciju i žanrovsku razdiobu, a u seminarima se čitaju i analiziraju tekstovi suvremenijih autora, komentiraju noviji prijevodi te izlažu seminarski radovi o odabranim slovenskim proznim tekstovima i poeziji od obnove modernizma do postmoderne. Posebnu pozornost posvetit ćemo novelama i kratkim pričama, romanima, poeziji i esejistici Lojze Kovačiča i Drage Jančara te Tomaža Šalamuna i Aleša Debeljaka, što će biti i obavezna lektira. Izbor je okvirno ograničen tekstovima koji su prevedeni na hrvatski (bosanski ili srpski) jezik, a prema interesu i mogućnostima studenata može biti proširen drugim važnim i zanimljivim, pa i neprevedenim djelima i autorima.

Cilj, ishodi učenja: Upoznavanje studenata s nasljeđem modernizma, sa suvremenim stanjem slovenske književnosti, esejistike i književne kritike, kao i s modusima čitanja i tumačenja izabranih tekstova.

Ispit: Održan referat (predan pisani koncept ili prezentacija) te usmeni ispit iz gradiva analizirana u seminarima (najmanje 5 do 10 pisaca, odnosno ključnih tekstova). Alternativno: Održan referat i predan seminarski rad te usmeni ispit (za one koji nastavljaju studij slovenske književnosti ili za one koji žele povisiti ocjenu seminarskog rada).

Napomena: Raspored rada po tjednima te popis obavezne i dopunske literature naknadno, prema dogovoru sa studentima; zamjenska literatura za predavanja te pojedini kraći tekstovi na Omegi ili u kopiraonici – matične kopije. Literatura i tjedni raspored, predavanja i seminari na Omegi, preko aplikacije Tao (rezerva Skype).