Srpska pripovijetka 19. vijeka

Nositelj kolegija: dr. sc. Virna Karlić, doc.
Izvođač kolegija: dr. sc. Dubravka Bogutovac, poslijedokt.
ECTS-bodovi: 4
Jezik: hrvatski i srpski
Trajanje: četvrti semestar studija, ljetni semestar
Status: obavezni kolegij za studente srbistike: unutarnja i vanjska izbornost
Oblik nastave: predavanja i seminari

Cilj kolegija je upoznati studente sa problematikom srpske književnosti devetnaestog stoljeća. Usvojit će se temeljni uvidi u periodizacijske i

žanrovske sistematizacije književne građe, te vladanje imenima najznačajnijih autora i njihovih djela. Drugi je cilj kolegija osposobiti studente da na temelju sekundarne literature ovladaju metodologijom književne analize i interpretacije pripovijednih tekstova, te da ovladaju korpusom znanja potrebnih za formiranje jasne spoznaje o ulozi deventaestostoljetne proze u formiranju suvremene srpske proze.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Ovaj se kolegij u opći kurikulum studija srpske književnosti uklapa kao problemski kolegij kojim se razrađuje problematika naznačena u općem pregledu srpske književnosti i kulture s kojim su studenti upoznati tijekom prve godine studija, odnosno kao kolegij koji postavlja temelje za tumačenje književnih procesa kasnijih razdoblja srpske književnosti koji će studenti slušati tijekom treće godine studija, odnosno u poslijediplomskom studiju.

Korištene metode: U ovom će se kolegiju smjenjivati predavanje, seminarski rad, kao i studentski seminarski radovi za koje će studenti proučiti preporučenu literaturu, a zatim izložiti kolegama, nakon čega će slijediti razgovor o toj temi kao polazište za interpretaciju.