Pjesnik Josip Osti

Nositelj i izvoditelj: prof. dr. sc. Zvonko Kovač

ECTS: 4

Tip izbornosti: C2 – do 10 studenata FF-a

Jezik: hrvatski

Trajanje: 1 semestar, zimski

Status: obavezni-izborni kolegij za studente diplomskoga studija južne slavistike i izborni za studente kroatistike, i drugih slavističkih studija.

Oblik nastave: predavanje, seminar

Uvjeti za upis kolegija: upisan diplomski studij

Okvirni sadržaj kolegija: U uvodnom dijelu seminara studenti se ukratko upoznaju s osnovnom i novijom literaturom iz područja književne interpretacije, posebno tumačenja poezije. Teme predavanja i seminara povezane su sa sadržajem kolegija Međuknjiževna tumačenja i u najizravnijoj su vezi s prijašnjim ili aktualnim znanstvenim i stručnim radom nositelja, odnosno izvoditelja kolegija. U nizu sličnih tema, posebna pozornost bit će posvećena tumačenju dvojezičnoga pjesništva (npr. Stanko Vraz, suvremena „manjinska i doseljenička“ poezija u Sloveniji), problematici književnoga prijevoda slovenskoga pjesništva, s naglaskom na suvremeno međuknjiževno pjesništvo, prijevode, kritiku i esejistiku Josipa Ostija, naprama drugim manje poznatim sličnim slučajevima – Antonije Srnel Baksa, Jadranke Matić Zupančič, Božidara Brezinščaka Bagole, itd.

Cilj kolegija, očekivani ishodi učenja: Cilj je kolegija upoznavanje studenata s teorijom i praksom interkulturne interpretacije, kao i s osnovama sistematike interkulturne književnosti – ukratko: zadobivanje osnovne međukulturne kompetencije, u tumačenju i prijevodu poezije, kao i kritičkoga prosuđivanja dvojezičnoga, međuknjiževoga pisca.

Način provjere znanja: Uz redovitu nazočnost na predavanjima i aktivno sudjelovanje u seminarima, studenti se obavezuju na prezentaciju referata, koji je u vezi s okvirnom temom kolegija. Ocjena referata i aktivnosti u seminaru se računa kao dio ocjene na ispitu, a usmeni se ispit organizira prema temama s predavanja, odnosno prema samostalno izabranoj literaturi (3-5 jedinica s popisa osnovne i dopunske literature); usmeni ispit može zamijeniti kvalitetan seminarski rad.