Južnoslavenska književna avangarda

Nositelj / izvođač: dr. sc. Zvonko Kovač, red. prof.

ECTS: 4

Jezik: hrvatski

Trajanje: 1 semestar (ljetni)

Status: obavezan za studente VI. semestra dodiplomskoga studija južne slavistike koji nisu odslušali ili položili Poredbene analize u zimskom semestru te izborni za studente kroatistike i svih slavističkih studija te za studente komparativne književnosti i srodnih studija

Oblik nastave: 1 sata predavanja, 1 sat seminara

Uvjeti za upis kolegija: Odslušani kolegiji iz književnosti I. i II. semestra matičnoga studija

Sadržaj kolegija: Uz prikazivanje teorijsko-povijesnih pristupa kompleksnom pitanju povijesne književne avangarde (od 1910. do 1930-tih godina) u slavenskim književnostima, posebna se pozornost posvećuje avangardnim pokretima i tekstovima u južnoslavenskim književnostima. U kontekstu šire shvaćenoga modernizma prve polovice 20. stoljeća pojedinačno, poredbeno i interkulturno interpretiraju se kanonski tekstovi modernizma stvarani pod utjecajem avangardnih tendencija i pravaca, a posebno tekstovi Miloša Crnjanskog i Miroslava Krleže kao dvojice antipodnih klasika avangarde, posebno ekspresionizma. Zavisno od interesa studenata, njihovih studijskih kombinacija i predznanja seminarske teme se proširuju i na druge autore i tekstova toga razdoblja (S. Kosovel, A. B. Šimić i G. Milev, A. Cesarec, H. Smirnevski, S, Vinaver, R. Petrović, Nikola Furnadžiev, Elisaveta Bagrjana, Juš Kozak i Jordan Jovkov, itd.), odnosno na pojedine avangardne, ekspresionističke i druge modernističke časopise toga razdoblja.

Cilj kolegija: U dvojezičnom i dvoknjiževnom studiju južne slavistike pitanja periodizacije književnosti prirodno se otvaraju prema svim južnoslavenskim kulturama, tako da jedan od cilj kolegije nije samo uspostavljanje „horizontalnoga kontinuiteta“ avangardne književnosti nego i njezino prekoračenje nacionalne kulture, posebno u interkulturnom kontekstu zagrebačke i beogradske avangardne situacije.

Uloga kolegija u studiju: Uz razradu metodoloških pitanja regionalne književne komparatistike, daju se osnovni poredbeni presjeci književne konstelacije avangarde, odnosno studente se obavezuje na poredbeni i interkulturni pristup književnosti južnoslavenskoga modernizma. Uz dijaloške metode seminarske interpretacije, uz predavanja nastavnika i referate studenata posebna se pozornost posvećuje pisanim analizama avangardnih tekstova, kritike i esejistike, programatskih tekstova i časopisa.

Studentske obveze i ispiti: Referat i izrada seminarskog rada mogu zamijeniti usmeni ispit, a za ostale studente organizira se usmeni ispit prema tekstovima koji su se analizirali u seminarima i prema osnovnoj literaturi. Redovita aktivnost u seminarima, ovjerena kraćim pisanim analizama, računa se kao dodatna ocjena na ispitu.

Literatura i tjedni raspored u ECTS informacijskom paketu http://theta.ffzg.hr/ects/Predmet.aspx?ID=849